Gisteren schreven al dat we vanochtend zouden opsplitsen om elkaar dan weer te ontmoeten in Altenmarkt. Leon fietste de pittige route met veel hoogtemeters door de Kalkalpen en Christel nam de trein tot Altenmarkt. Leon vertrok even na 10:00 op de fiets en Christel om 11:45 op de trein. Die kon dus nog even genieten van een kopje koffie en het rustig aan doen. 

Leon

De hele route vandaag was ontzettend mooi. Één van mijn mooiste dagen op de fiets. Het was ook nog eens heerlijk fietsweer. Alleen de klimmen op het laatst, samen met Christel, in de volle zon waren best warm. 

De eerste 6,5 kilometer volgde ik nog de Ennstalradweg. De routegids van Benjaminse suggereerde om vanaf Reichraming de fietsroute door het Nationalpark Kalkalpen te volgen tot Altenmarkt. Die route bevat dus wel veel hoogtemeters maar is ontzettend rustig en bloedje mooi. De eerste 20 kilometer of zo na Reichraming fietste ik vrij geleidelijk omhoog. De route volgt hier namelijk een oud spoorwegtracé en die zijn nooit heel steil. Aanvankelijk fietste ik door een groen dal maar al snel werd dit een kloof met aan de ene kant rotsen en aan de andere kant een snel stromende en heerlijk ruisende beek. Op dit stuk ging de route door veel korte tunneltjes en een aantal, 4 of 5, langere tunnels. Die bleken allemaal voorzien van verlichting die aansprong op het moment dat ik de tunnel in reed (op eentje na, die was vast stuk). Samen met de verlichting van de fiets geen probleem om door de tunnel te fietsen. Steeds weer had ik mooi zicht op de beek, op watervallen, op de kloof en de omliggende bergen. 

Na het eenvoudige stuk kwamen een viertal steilere kilometers waarvan zeker het laatste stuk behoorlijk zwaar was en ook nog eens grotendeels in de zon. Bovenaan de klim kon ik gelukkig bijtanken bij een Radlimbiss (een klein tentje met eten en drinken, speciaal op fietsers gericht). Een flink glas cola en (gratis want laatste) stukken cake vulden mijn energie weer aan. 

Die energie had ik niet nodig op de razende afdaling die volgde. Heerlijk! Daardoor stond ik al vrij snel onderaan het dorp Altenmarkt. Even snel op mijn iPhone gekeken waar Christel zat. Die wachtte dus op mij bovenin het dorp bij het kerkje. Dan moest ik dus wel nog omhoog! En die klim was me toch steil! Ik gok op stukken van 20%. Nog net te fietsen! Ietwat verwilderd en met de tong op mijn schoenen kwam ik bij Christel aan. Ik had even wat rust nodig voordat we samen verder konden fietsen.

Christel

Na Leon te hebben uitgezwaaid heb ik bij een heerlijk temperatuur op het terras van het hotel genoten van een grote bak Milchkaffee. Daarna heel ruim op tijd de 5 minuten terug gefietst naar het station, tegenover ons hotel van de dag ervoor. 

Het Oostenrijkse spoor is piekfijn geregeld dus alles was schoon, heel praktisch en goed geregeld. Op 1 puntje na waar ik later op terug kom. De fiets kon ik gelijkvloers de trein inrijden. Het kaartje hadden Leon en ik de avond tevoren al online gekocht. Ik kon nog kiezen of ik in Kleinreifling zou overstappen, of 12 km extra fietsen. (Het kaartje kostte net geen tientje inclusief fiets, waar je in Nederland €7,50 betaald voor alleen je fiets.)

Het treinen ging zo makkelijk, en de trein reed langzaam zodat ik tussen alle groen door regelmatig even zicht had op het heel smalle dal met de Enns. Bovendien had ik in de wachttijd het hoogteprofiel van die 12 km nog eens goed bekeken en gezien dat dat 150-200 hoogtemeters extra betekende. Dus besloten over te stappen. En daar zat nog even een verbeterpuntje voor de Oostenrijkse spoorwegen: ik had een kaartje voor Altenmarkt maar dat kwam op de borden niet voor! Navraag en voor de zekerheid raadplegen van de fietskaart die Leon op mijn mobiel had klaargezet leerde dat station Weissenbach net aan de rand van Altenmarkt ligt…

Dus daar kwam ik aan en toen hoefde ik alleen nog maar een eind omhoog te fietsen over een hele hoge brug over de Enns en in de buurt van de kerk ergens lekker in de schaduw kort te wachten tot Leon daar ook arriveerde.

Samen

Nadat Leon weer wat op adem gekomen was van die laatste ontzettend steile klim naar het kerkje van Altenmarkt vertrokken we weer samen richting Hieflau. De route voerde over een relatief grote weg die gelukkig rustig was en mooie uitzichten bood over de Enns en omliggende bergen. Wel werd op die weg door auto’s stevig doorgereden maar altijd werden we met een ruime boog ingehaald. Erg fijn! 

In Grossreifling, een ietwat discutabele naam vinden wij, hebben we een ijsje gescoord bij het lokale Raftbedrijf (met terras). De energie van het ijs kwam meteen goed van pas want er volgde een pittige klim met stukken van 11%. Onderweg sloegen we  bij een supermarkt een kilo kersen in. Want de kersen die per halve kilo verpakt waren zagen er minder lekker uit. Deze bleken verrukkelijk. Dus vandaag en morgen genieten! 

In Hieflau zitten we in een simpel hotel maar hebben we een mooie (koele) kamer. Dat hotel heeft vandaag Ruhetag. Dat wisten we al en we keken onderweg uit naar het restaurant waar we als alternatief zouden kunnen eten. Dat lag namelijk op onze route. We zouden dan wel een paar kilometer terug moeten fietsen en die bleken allesbehalve vlak! Dus gingen we voor het andere alternatief: bij de Spar wat lekkers kopen en dat op het terras van het hotel eten. Bestek etc. mochten we van het hotel gebruiken. Een leuke en relaxte afwisseling eten bij restaurants. 

Morgen gaan we een halve dag sightseeing doen in Admont. We fietsen alleen ‘s ochtends. Dat beloofd wel een heel mooi stuk te worden!

Totale afstand 64,9 km met 1050 hoogtemeters. Christel fietste daarvan 21 met naar schatting 200 hoogtemeters. 

Download file: Losenstein_Hieflau_via_Kalkalpen.gpx
Categorieën: FietsenVakantie

1 reactie

RiAnt · 2022/06/21 op 23:08

Alweer een mooie maar wel pittige dag zo te lezen en te zien. Dus zullen jullie wel slapen vannacht, welterusten !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.