Vanochtend geraakten we toch niet zo snel weg als we gepland hadden. Dat werd mede veroorzaakt door een paar leuke gesprekken. Tijdens het ontbijt vroegen we ons af welke taal we naast ons hoorden. Roemeens,  Italiaans, een vreemd Oostenrijks dialect.? Wat hoorden we nu? Het bleek Ladinisch, een taal die door ongeveer 30.000 mensen wordt gesproken, in het Val Gardena en Val Badia in Süd-Tirol en in delen van het Zwitserse kanton Graubünden. En bij het vertrek met de fiets vroegen we twee wielrenners een foto van ons te maken. Uiteraard wilden ze weten welk rondje we gingen fietsen. 

Bij vertrek bleek ook nog dat het hotel alleen met cash te betalen was. Op dat gebied is de kloof met ons land erg groot. Ik moest er dus nog even met de auto op uit om geld te pinnen. 

Maar toen konden we eindelijk vertrekken. Eerst een paar kilometer langs de Donau naar Mauthausen. We staken hier de Donau met de Donaufähre over. Even later pikten we de Ennstalradweg op waar we de rest van vandaag over fietsten. Het was ondertussen al behoorlijk warm, maar het zou nog veel warmer worden. De eerste korte stop was het mooie stadje Enns, de oudste stad van Oostenrijk. We reden daarna verder over autoluwe weggetjes en fietspaden langs de Enns naar Steyr. Tijdens onze kersenpauze in een stukje bos zagen we een prachtige vlinder die verliefd werd op een fietstrapper. Het blijkt een Keizersmantel te zijn, een hele mooie, grote en in Nederland erg zeldzame vlinder. 

Steyr bleek een hele mooie stad op het punt waar de Steyr in de Enns uitmondt. Het was groot genoeg om een apotheek te hebben die zondagsdienst had. Handig want daar konden een middeltje kopen om Christel van haar buikklachten af te helpen. Klachten die ze al eens eerder had en dus weet ze wat helpt. Dat bleek ook nu weer. Na lang in Steyr gelummeld en gepauzeerd te hebben reden we verder langs de Enns en steeds meer de (nog lage) bergen in.

De warmte was nu overgegaan in hitte en met veel korte steile klimmetjes, deels in de volle zon en op het asfalt, was het erg zwaar. Regelmatig even pauzeren was nodig. Overigens werd de omgeving ook mooier en mooier. Echt Oostenrijk zoals we het kennen en willen. Liefst wel met iets lagere temperaturen, ha ha. 

Na een laatste gemene klim waren we in Losenstein bij Gasthof Blasl. We kikkerden gelijk op in de koele fietsgarage en nog meer in het mini zwembadje. We hebben heerlijk buiten gegeten met zicht op de burchtruïne. 

Vanwege de hitte morgen en de vele hoogtemeters die ons wachten in etappe door de Kalkalpen besloten we onze planning een dag op te schuiven. Morgen genieten we van Losenstein en dinsdag fietsen we verder. Helaas konden we geen nacht bijboeken dus steken we morgenvroeg de brug over naar de andere kant van de Enns waar we een hotel met plek en goed restaurant vonden. 

We fietsten vandaag 62,8 km met 430 hoogtemeters. Het was 100% zonnig met maximaal 35 a 36 graden.

Download file: Au_an_der_Donau_Losenstein.gpx
Categorieën: FietsenVakantie

3 reacties

Ton · 2022/06/20 op 14:12

Mooi, hoor! De door- en uitkijkjes zijn jaloersmakend. Geniet-ze.

RiAnt · 2022/06/20 op 04:01

Wat een temperaturen, zorg goed voor jezelf zodat je geen zonnesteek oploopt, hopelijk vandaag niet zo heet voor jullie. Hier minder warm maar dat wordt ook weer anders zoals de voorstelling is.groeten

Leny Wijts-Pillich · 2022/06/19 op 23:36

En dan te bedenken dat het hier (Sittard) gisteravond 20.30 uur onder de overkapping 34 gr. was en vanavond zelfde tijd 20 gr. Overdag was het ook behoorlijk afgekoeld. Max 23* met een koele wind. Wel lekker na de hitte van gisteren 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.