Op tweede paasdag liep ik samen met mijn nicht(je) Lotte (14j) de Wielenloop in Rosmalen. Een kleinschalige hardloopwedstrijd over 5 kilometer. Bijzonder leuk om deze samen met Lotte te lopen en ook om samen naar deze loop toe te werken. Maar eerst even: hoe kwam het nou zover dat Lotte samen met ome Leon ging hardlopen?

Tijdens ons familieweekend in Cadzand in oktober vorig jaar had ik afgesproken op zaterdagochtend voor het ontbijt met Nicole en Joris een stukje te gaan hardlopen. Nicole loopt regelmatig een stukje hard en alhoewel ik ook al op die donderdag en vrijdag gelopen had wilde ik nog wel een keer (en trouwens, op zondag liepen we weer). De avond daarvoor had mijn nichtje Anna (16j) al aangegeven mee te gaan. Toen we allemaal in de woonkamer verzamelden op zaterdagochtend zat ook Lotte klaar die vroeg of ze mee mocht. Ik was wel enigszins verbaasd over de vraag maar natuurlijk mocht ze mee. En wat bleek … Lotte liep vlotjes, zonder problemen en heel soepel. We liepen 5,5km en dat ging haar echt goed af. Ik heb toen voorgesteld om samen een keer een wedstrijd te lopen. Die uitdaging wilde Lotte wel aangaan onder de voorwaarde dat ik haar een schema zou sturen. Aldus is geschied. Ik heb een heel praktisch schema opgesteld dat vooral gericht was om zonder te veel moeite 5k achter elkaar te kunnen lopen. Op zich zit snelheid en sprinten er wel in. Ze voetbalt tenslotte ook. De continue inspanning over een wat langere tijd was de enige uitdaging. Natuurlijk zijn we ook nog goede hardloopschoenen gaan kopen. Met gewone gympen of sportschoenen is het niet fijn hardlopen. Tijdens de voorbereiding hebben we twee keer samen gelopen. We kozen voor de Wielenloop vanwege de kleinschaligheid en omdat Rosmalen zo’n beetje halverwege Breda en Malden ligt. Ook paste die datum mooi bij Lotte’s schoolplanning.

En toen was het dus tweede paasdag! Het was schitterend weer. Misschien had het iets koeler mogen zijn, maar fijn dat het zonnetje scheen en dat we lekker buiten op een bankje zittend ons voor konden bereiden. We hadden genoeg fans meegenomen. Natuurlijk was Christel erbij, maar ook Liesbeth, Anna en Olivier waren meegekomen om te supporteren (en om voor het vervoer te zorgen). Richard, neef van Christel en Liesbeth voegde zich even later ook nog bij de supporters! Het gewone riedeltje speelde zich af: beetje zenuwen onder controle krijgen, nummers opspelden, chips (voor de tijdmeting) aan de veters bevestigen, nog wat drinken en snacken en een warming-up. Toch wel verstandig om bij een 5k een echte warming-up te doen.

En toen was daar het startschot (of was het een fluitje?). Lotte en ik hadden gelijk een lekker tempo te pakken. De eerste kilometer ging in 5:32. Heel erg netjes! Ik had afgesproken dat Lotte het tempo maar moest aangeven. Hoogstens zou ik er een beetje op letten dat we niet te snel van start zouden gaan. Dit tempo leek prima te kloppen. Met een vrij vlak tempo konden we de race vervolgen. De volgende kilometers liepen we in 5:38, 5:37, 5:48 (veel bochten en bruggetjes op dit stukje) en 5:33. Tijdens de laatste kilometer gaf Lotte haar twijfel aan of ze nog wel in staat zou zijn om het laatste stukje naar de finish te sprinten. Maar nadat we de laatste bocht genomen hadden zette Lotte in één keer de turbo aan. Jeugd en voetbaltraining kwamen samen! Ik moest echt alle zeilen bijzetten om weer naast haar te komen en dat lukte alleen maar omdat ze heel even wat inhield. Maar we hadden afgesproken samen over de finish te gaan en dat deden we dus ook! Netto tijd was 28:46 voor net iets meer dan 5km. Dikke prima dus! We hadden wel even nodig om bij te komen, maar al heel snel werd duidelijk dat dit wat Lotte betreft niet de laatste keer was dat we samen een hardloopwedstrijd zouden doen!

Ons plan is nu om begin oktober de 10 kilometer van de Bredase Singelloop te doen. Dat is een veel massaler event maar ook een hele mooie loop (ik liep daar eerder een keer de halve marathon). Lotte heeft ondertussen alweer een schema van mij gekregen dat loopt tot aan haar zomervakantie. Doel is om hardlopen eenvoudiger te maken, zeg maar zonder problemen het vol te houden om iets van 40 minuten te lopen. Daarna beginnen we de specifieke voorbereiding op de Singelloop. Ongetwijfeld gaan we nog een paar keer samen lopen tijdens de voorbereiding! Ik heb er nu al zin in!

Categorieën: Hardlopen

1 reactie

RiAnt · 2022/05/26 op 21:31

Knap hoor Lotte…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.