De omgeving van Freudenstadt biedt heel veel fietstochten, allemaal in de Schwarzwald app te vinden. Wij kozen voor de Freudenstadt Mühlen-Tour. Deze route begint in het centrum van Freudenstadt op het grote marktplein. Dit is maar een kilometer van ons hotel. En of het een grote markt is! Het marktplein meet 219 bij 216 meter en is daarmee het grootste marktplein van Duitsland. Het is ook nog eens een heel mooi plein met veel fraaie gebouwen en een mooie grote kerk. Helaas stond het raadhuis in de steigers.

We fietsten al snel de stad uit en slingerend door het groen naar Dornstetten, het volgende pareltje op de route. Op de weg daarnaartoe zagen we regelmatig roofvogels in de lucht zoals we al veel zagen de laatste dagen. Op één plek vloog een grote roofvogel (geen buizerd) laag over ons heen zodat we die goed konden zien. Op een andere plek hebben we de verrekijker maar even tevoorschijn gehaald. De weg naar Dornstetten kende trouwens veel hele steile klimmetjes, echte kuitenbijters. Dornstetten heeft een mooi oud centrum met fraaie vakwerkhuizen. De moeite waard om even doorheen te fietsen. Na Dornstetten bleef het eerst nog even stevig klimmen waarna we eindelijk eens lang mochten dalen. We daalden via asfalt en goede gravelwegen door het bos af naar het mooie Zinsbachtal. In dit eenzame dal ligt één van de watermolens waar deze route naar vernoemd is, de Zinsbachmühle. Waar wij niets van terugzagen anders dan een schuur direct aan de beek… En even verderop ligt, heel eenzaam, de Zinsbachstube waar we op het terras neerstreken. Een beperkte kaart, maar een zeer aangename plek.

Na onze lange pauze mochten we eerst nog wat omlaag fietsen om daarna rustig te stijgen door het Nagoldtal naar de Nagoldtalsperre. Dit stuwmeer wordt volop gebruikt voor watersport. Het is er aangenaam vertoeven. En mooi ook! Ergens halverwege het meer hebben nog wat extra energie getankt voor de rest van het klimwerk. Lekker Jausen! Voorbij de Nagoldtalsperre reden we een fraai dal in en begon een lange klim. In die klim zaten wederom een aantal knettersteile stukken maar gelukkig ook wat relaxte stukken. Eigenlijk nog vrij snel hadden we zo goed als alle hoogtemeters (het werden er vandaag ongeveer 850) overwonnen en mochten we nog vele kilometers hoofdzakelijk dalend over goede gravelwegen terug naar Freudenstadt zoeven! Na 61 kilometer waren we weer bij ons hotel.

Download file: zw-10.gpx