Na twee fietsdagen was het weer tijd voor een wandeling. Hier direct in de buurt bood de Schwarzwald-app geen wandelingen. Wel waren er wat suggesties te vinden op de website van het hotel. De wandeling die ons het meeste aansprak was wel meteen 19 kilometer. Toen maar eens gezocht in Komoot en daar stond een wandeling die deels gelijk ging aan die van 19 kilometer maar wel wat stukken afsneed en op een kleine 15 km uitkwam. Komoot bevat routes die door gebruikers erin zijn gezet. Dit zijn niet per se gecontroleerde routes en dat bleek ook nu. De route die we kozen ging voor flinke stukken over weinig gebruikte paden. Sommige paden waren nauwelijks meer bestaand. Dat zorgde wel voor leuke afwisseling in de route en voor wat avontuurlijker wandelen. Sowieso was het een mooie route met regelmatig mooie panorama’s, met de Alpen in de verte, een paar fraaie dorpen, een diepe, lange kloof, de Höllschlucht en vooral heel erg veel rust. We kwamen nauwelijks andere wandelaars tegen, op de kloof na dan al was het ook daar nou niet bepaald druk. En dat op een zondag met heerlijk wandelweer!

We wisten vooraf dat de route niet veel gelegenheid tot ‘Einkehr’ zou bieden dus hadden we wat extra boterhammen gesmeerd in het hotel, die we op een bankje met mooi uitzicht hebben opgepeuzeld. En kort daarna konden we bij het Vogelpark (dat we morgen willen bezoeken) bij de kiosk nog wat te drinken kopen. Verder hadden we ons ca. een uur voor het einde van onze tocht Kaffee mit Kuchen in Endenburg in het vooruitzicht gesteld. We weken daarvoor van de route af en liepen het dorp in en een stuk over de grote weg omhoog. Maar helaas, het restaurant had Betriebsurlaub (gesloten dus). Dus niets, behalve een mooi uitzicht.

Onze hele route besloeg uiteindelijk maar liefst 17 kilometer met meer dan 600 hoogtemeters, een flink deel weer steil omhoog. Die 17 kilometer kwam ook doordat wat extra meters maakten om het vervolg van de route te vinden op één plek. De ingang van dat pad bevond zich namelijk achter een berg hout en ook daarna was het slechts een vaag pad. Goed moe en met een donkergrijze wolk in het vizier en wat gerommel in onze oren bereikten we ons hotel. Daar hebben we te langen leste genoten van heerlijk ijs gevolgd door koffie.

Download file: zw-7.gpx