43,8km – 3:06h

Jammer, maar het was alweer de laatste dag van de fietsvakantie. Vanavond slapen we weer thuis. Maar niet nadat we ook vandaag weer een leuk stukje fietsten, een van de mooiste stukjes Maasroute, tussen Roermond en Venlo. Als we die helemaal naar Malden hadden willen volgen dan waren we vandaag op 120 kilometer of zo uitgekomen en dat was toch wat te veel van het goede. Maar dan biedt de trein uitkomst. Vanaf Venlo met het boemeltje naar station Mook-Molenhoek. En dat stuk tussen Venlo en Malden hebben we toch al eens vaker gereden.

We hadden vanochtend alle tijd omdat het pontje dat op nog geen 5 minuten fietsen van onze B&B lag, pas vanaf 11:00 begon met varen. Het ontbijt genoten we buiten onder een oude hooischelf. Daarna rustig ingepakt en even na 11 uur het pontje gepakt. En toen konden we de Maasroute weer volgen. Eerst naar Roermond waar we een heel klein stukje door het oude centrum fietsten. Roermond uit is dan even een lelijk stukje maar eenmaal bij de Maas wordt het weer mooi. Tijd voor een kopje koffie! Tot Reuver fietsten we over de oostoever van de Maas langs het charmante Asselt en het leuke uit verschillende kernen bestaande Beesel. Opvallend is het licht glooiende landschap. Mooi is ook de kronkelende Swalm. In Beesel vielen ons de vele drakensymbolen op, bijvoorbeeld als kunstwerk. Dit bleek te verwijzen naar het Draaksteken.

Van de website van Beesel:

Het Draaksteken is een groot openluchtspel dat om de 7 jaar wordt opgevoerd. Dan staat het dorp Beesel helemaal in het teken van de draak en de Middeleeuwen. Het theaterstuk met muziek, zang, gevechten, drama en humor is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de draak: de strijd tussen goed en kwaad. De circa 400 (amateur)spelers wonen allemaal in Beesel of zijn er geboren. De inwoners bouwen zelf het decor (waaronder een compleet dorp en kasteel), maken de kleding én natuurlijk ook de 14 meter lange, vuurspuwende draak. Gedurende de periode van het Draaksteken versieren de inwoners hun huizen met drakenvlaggen en andere voorwerpen.

De traditie van het spel van Sint Joris en de Draak is al enkele eeuwen oud. In de 17e eeuw richt men in Beesel een schutterij op onder het patroonschap van Sint Joris. Dit gilde steekt jaarlijks in de processie de draak. De oudste schriftelijke vermelding van het spel in Beesel dateert van 1736. 

Na de lunch in Beesel staken we bij Reuver over naar de westoever waar we door de fraaie dorpen Kessel en Baarlo met hun kastelen reden om bij Baarlo dan weer naar de oostoever over te steken naar het dorp Steyl met zijn kloosters en kerken. In Steyl hebben we in stijl de vakantie symbolisch afgesloten op een terrasje. En natuurlijk namen we daar een stukje Limburgse vlaai. De pruimenvlaai van het Vaerhoes was als lekkerste Limburgse vlaai uit een lijst van 150 verkozen. En lekker dat die was!

Tenslotte reden we vlot naar Venlo waar we zelf nog een klein half uur moesten wachten op de trein. Fiets in de trein ging soepel waarna we net voor 18:00 thuis waren.

Download file: 16_Maasroute_naar_Venlo.gpx
Categorieën: FietsenVakantie