De laatste dag van onze vakantie was er één met prachtige Hollandse wolkenluchten. En vermoeide benen, want ondanks dat de afstand met 65 kilometer niet eens zo lang was, moesten we regelmatig stevig tegen windkracht 5 in bikkelen. En als de wind van opzij kwam moesten we ons stuur stevig vasthouden om niet van onze koers te geraken. De tassen verbeteren enerzijds de wegligging maar anderzijds zijn het windvangers.

Omdat we pas om 10:00 konden ontbijten, (8:00 kon ook maar vinden wij te vroeg), zijn we pas rond 11:30 vertrokken. We hadden een route via knooppunten bedacht die ons naar Heeg zou brengen voor de laatste overnachting en die niet te lang was in verband met de harde wind. Het eerste stuk was nog niet echt mooi, ook al omdat we het industriegebied van Sneek uit moesten fietsen. Al snel werd de route echter een soort van samenvatting van de Elfstedenroute minus de terpdorpen. Mooi en afwisselend. Deels over kronkelende paden. Met een aantal terugkerende thema’s: watersport (we zagen veel boten) en paarden. In dit deel van Friesland lijken ze meer paarden dan schapen en koeien in de wei te hebben staan. Overigens waren opvallend weinig boten te zien varend op de meren. We vermoeden dat de oorzaak lag in de voor velen vast te stevige wind. En net als voorgaande dagen stonden er vaak bloeiende lindebomen langs de weg, die heerlijk ruiken.

We kwamen opnieuw door Sloten waar we heerlijk hebben gegeten, nu iets buiten de drukte. Na Sloten mochten we even genieten van wind in de rug, maar toen, na het mooie watersportdorp Balk, … kilometers lang tegen de wind in. Was dat ‘s ochtends nog ‘hoort er ook bij’, nu was het ‘pfff’. Maar als je een rondje fietst dan komt dat meestal weer goed. Zo ook vandaag. Heerlijke kilometers met de wind in de rug volgden naar onze koffiepauze in Woudsend, waar we zowaar keus hadden uit meer dan alleen appelgebak, namelijk ook uit twee soorten cheesecake. Daarna was het nog maar een kleine 10 kilometer naar ons charmante hotel De Watersport’ in Heeg.

En daarmee zit deze vakantie er helaas op. Weer een mooi stukje Nederland ontdekt. Dan is Corona toch nog ergens goed voor! We hebben 737 heerlijke kilometers gefietst. En in die twee weken de paar regenbuien die er waren, evenals de grootste hitte, mooi weten te omzeilen. Later dit jaar hopen we nog een keer te gaan fietsen. Dan hopelijk heuvelachtig of bergachtig in Duitsland.

Download file: 12-Sneek-Heeg.gpx

2 reacties

RiAnt · 2020/06/29 op 09:27

dank en goede reis naar huis.

Ton · 2020/06/29 op 08:12

Mooi verslag! Jullie zijn overduidelijk genieters: zowel sportief als culinair… De foto’s vind ik prachtig, ook technisch/compositorisch. Welkom in de andere realiteit.

Gesloten voor reacties.