De laatste etappe langs de laatste van de Elfsteden, Bolsward. Door even te wachten onder een boom zijn we net na de regen uit Leeuwarden vertrokken. We waren natuurlijk verwend door blauwe luchten, al dan niet voorzien van een onschuldig wit wolkje. Het grijze weer van vandaag was wel even wennen.

Het eerste deel van de route toen we Leeuwarden uit waren, bracht ons weer door allerlei kleine dorpjes en over dijkjes. Ook reden we over kerkpaden. Deze oude paden werden vroeger gebruikt om te voet naar de mis te gaan. Ze zijn veel smaller dan de hedendaagse fietspaden maar wel erg leuk. Het zijn geen rechttoe-rechtaan paden. Ze bevatten veel (haakse) bochten en gaan regelmatig over kleine bruggetjes. En natuurlijk was er weer overal water, van bevaarbare kanalen, meertjes en meren tot sloten. Op diverse plaatsen waren veel (weide)vogels te zien en omdat het een verder heel rustig gebied is, lieten ze zich met de verrekijker goed bekijken. We zagen o.a. enkele grutto’s, een tureluur, scholeksters, kieviten en mogelijk een bruine kiekendief.

Halverwege de route kwamen we in het laatste Elfstedenstadje dat we nog moesten aandoen om de verzameling compleet te maken. Dat was Bolsward. Wederom een leuk stadje. We vinden een lunchplek onder een luifel met het oog op mogelijk wat regen. En het was alsof de duivel ermee speelde. Terwijl we aan onze salades zaten barste een hoosbui los boven Bolsward waardoor een groot deel van de terrassen in allerijl ontruimd moesten worden. Wij aten kalm door en vermaakten ons toch een heel klein beetje aan al het regenleed wat we zagen.

Na Bolsward ging de route fraai verder over jaagpaden, kleine weggetjes en vrij liggende fietspaden. Meer van hetzelfde maar het gaat niet snel vervelen. We kwamen in Workum aan waar we eerder ook al waren (op weg van Stavoren naar Harlingen). We hebben nu de Waag en het centrale plein kort bekeken. Er dreigde weer een bui dus al te veel tijd hebben we niet genomen. We fietsten verder. Al snel kwamen we weer in het Friese merengebied, eveneens erg fraai. Ook hier vrij liggende fietspaden en kleine weggetjes. In het dorp Het Blauwe Huis hebben we koffie met gebak genoten op het terras van de voormalige stamkroeg van Gerard van het Reve. Ik appelgebak en voor Christel Oranjekoek, die dus helemaal niet oranje is. Gewoon koekjes met spijs ertussen. Voor één keer wel ok.

Na deze korte pauze duurde het niet lang meer voordat we in IJlst waren en daarmee was de cirkel dus rond. De gehele route van de Elfstedenfietsroute zit erop! En het was een mooie en afwisselende route. Friesland is echt een heerlijke provincie om doorheen te fietsen. Lekker langs waterwegen, over dijkjes, door mooie dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. En overal terrasjes en restaurantjes. Ideaal dus voor een fietsvakantie.

Na IJlst was het nog een kilometer of 5, van de in totaal iets van 78 kilometer vandaag, voordat we in het Van der Valk hotel Sneek aankwamen. We hebben een dure familiekamer. In Sneek en omgeving was simpelweg niets anders meer beschikbaar, B&B noch hotel. Het oorspronkelijke idee was om twee nachten te blijven maar we hebben de laatste nacht net in Heeg geboekt waar ook onze auto staat. Goedkoper en leuker (denken we). We konden vanavond nog eten in het Van der Valk hotel maar wel pas om 21:00. Slecht plan, dus met de taxi naar Sneek waar we in DeKastanje gegeten hebben. En dat was dan weer een heel goed plan. Geweldig goed gegeten!

Morgen nog een fietstocht door het merengebied, met als eindbestemming Heeg, en dan zit onze vakantie erop.

Download file: 11-Leeuwarden-Sneek.gpx

1 reactie

RiAnt · 2020/06/27 op 22:30

Alweer genoten van de foto’s, trouwens die oranje koek lijkt wel erg lekker.
Voor morgen nog een mooie fietsdag, geniet er nog maar van, voor nu welterusten.

Gesloten voor reacties.