In Dokkum dus en wel in het jaar 754 n.Chr. Het is de titel vandaag omdat heerlijk Dokkum het hoogtepunt was al was de competentie, in het bijzonder de Dokkumer Ee sterk. Met Dokkum en Leeuwarden, waar we na 70 kilometer beland zijn, hebben we weer twee van de Elfsteden toegevoegd. Ons rest nog Bolsward. Daar hopen we zaterdag doorheen te fietsen na morgen een dagje Leeuwarden.

Het rijkelijke ontbijt werd vanochtend in een mand bij onze kamer afgeleverd. Na ontbeten en gepakt te hebben belenen we de vlindertuin nog die achter het hotel lag. We zagen vooral veel insecten en prachtige bloemen in de mooi aangelegde tuin.

Na een paar kilometer fietsten we weer onderdaan de Waddenzeedijk en was het weer tegen de wind in bikkelen. Gelukkig een stuk korter dan gisteren. We draaiden al snel weer landinwaarts om door een aantal mooie dorpen te fietsen, zoals Ferwert en Hegebeintum, de ‘hoogste’ terp van Friesland, 9 meter boven NAP. En weer terug naar de Waddenzee waar we nu een tijdje buitendijks langs de kwelders reden richting Holwerd. Na de lunch in Holwerd lieten we de Waddenzee definitief achter ons en zetten we koers naar Dokkum via een fraaie route.

Dokkum bleek een ware Elfstedenparel. Veel mooie huizen, doorsneden door kanalen waar veel op gevaren en gesupt werd. En natuurlijk werd er op deze warme dag volop in gezwommen en gesprongen. Middenin Dokkum werden we nog aangesproken door een mede-Santos rijder die een zelfde kleur Santos’ had als ik. De mooiste dus. Hij had wel een ander model fiets. Terwijl we stonden te kijken bij de Bonifaciuskerk werden we aangesproken door een vrouw die ons aanraadde vooral de Bonifaciuskapel te bezoeken. Iets buiten het centrum maar met de fiets ben je er zo. Langs de grachten en molens van Dokkum reden we vervolgens terug naar de route.

Het laatste stuk van de route fietsten we bijna volledig langs de Dokkumer Ee op. Een heerlijk stuk route met veel mooie huizen aan het water, mooie bootje op het water en charmante bruggetjes over het water. Natuurlijk ook het bekende bruggetje van Bartlehiem. Wij zijn Elfstedengeschiedenis niet kent moet maar eens bijleren over Bartlehiem.

En nu blijven we dus twee nachten In Leeuwarden. Kamer met airco. Heel fijn! En in Leeuwarden is genoeg te zien, te doen en te lummelen (terrasjes zat).

Download file: 10-Oudebildtzijl-Leeuwarden.gpx

1 reactie

Liesbeth · 2020/06/25 op 22:31

Mooie vlindertuin, misschien inspiratie om jullie achtertuin onderhanden te nemen? 🙂 Verder met plezier weer jullie blog gelezen. Veel plezier morgen in Leeuwarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.