Vakantie in eigen land. Vanwege Corona besloten we in Nederland te blijven. Lange tijd was het onduidelijk of reizen naar het buitenland überhaupt mogelijk zou zijn. Dus Nederland in plaats van Tsjechië dat eigenlijk op de planning stond. We waren sowieso van plan de Friese Elfstedenfietstocht een keer te fietsen. Prima doel dus voor dit jaar. We gaan dat combineren met een paar dagen Noord Holland en Texel. Alles op de fiets. De auto diende alleen om in Friesland te komen. Overigens heerlijk om zo’n korte autorit te hebben aan het begin van de vakantie.

We hebben de auto vanochtend in Heeg geparkeerd, de tassen opgeladen en begonnen met fietsen. Vanuit Heeg was het dik 5 kilometer naar de route bij IJlst, meteen de eerste en wellicht onbekendste van de Friese Elfsteden. Maar heel erg mooi. We hebben heerijk buiten op een terrasje aan vaartje zitten lunchen. Met regelmatig het gerinkel van de ophaalbrug een paar meter verderop. Overigens het eerste terrasje na de Lockdown en vanavond de eerste keer uiteten na de Lockdown. We hebben IJlst met zijn mooie grachten, gevels en overtuigen kort bekeken en zijn nog even van de route afgeweken om de fierljepschans te bekijken.

Na IJlst fietsten we in een paar mooie kilometers, langs een grote en een kleine molen naar Sneek. De tweede van de Elfsteden. Een relatief grote en drukke stad maar wel weer heel mooi met zijn Waterpoort. Met de wind in de rug ging het vervolgens langs het Snekermeer (Snitser Mar) naar Akkrum. Daar hebben we een leuk hotel met een terras aan het water waar we zo vanuit onze kamer op kunnen. Bootjes, kano’s en suppers varen voorbij tijdens ons lekkere diner. Maar voordat we gingen eten hebben we Akkrum nog een beetje verkend. Ook weer schilderachtig.

We reden vandaag net geen 34 kilometer gefietst. Een kort stukje maar een heel leuk begin met heerlijk weer. Veel beter dan de voorspellingen.

Download file: 01-Heeg-Akkrum.gpx