Voordat ik begin te verhalen over onze wintersport eerst nog even een update m.b.t. de voorbereidingen voor mijn halve marathon op 22 maart a.s. Ik heb een schema van Run2Day genomen en dat vervolgens nog wat aangepast naar eigen inzicht en na overleg met mijn hardlooptrainer. Zo loop ik de ene week 3 keer en de andere week 4 keer. Daarnaast zitten er af en toe wat tempoblokken in mijn lange duurlopen die ik altijd in het weekend doe en loop ik soms nog een threshold training. Vanaf 1 januari heb ik 177 kilometer gelopen. Je kunt wel stellen dat het dus goed gaat met die training. Mijn langzame lange duurlopen loop ik nu ook lager in mijn hartslag zonder dat ze echt langzamer gaan. Hopelijk blijft het zo lekker gaan. Maar deze week even een hardlooppauze. We zijn namelijk op de wintersport. In Obertauern.

We zijn vrijdagmiddag vertrokken, nadat ik ‘s ochtends nog een zonnige en lekkere duurloop liep in de natuurgebied van de Hatertse Vennen. We hadden geen zin om de 900 kilometer in één dag te rijden dus hadden we een overnachting in de buurt van Würzburg geboekt. Zo ongeveer halverwege. Voor wat betreft de afstand dan, want zaterdag hebben we erg lang gedaan over het tweede deel van de trip. De gebruikelijke files op weg naar de wintersport en nog een ongebruikelijke file (er werd ergens een brug afgebroken) leidden tot veel vertraging. Gelukkig was het nog licht toen we richting de pas reden waar Obertauern ligt. Die route is erg mooi om te rijden. Hij gaat een stukje door een erg smalle kloof.

Obertauern ligt op ongeveer 1740 meter en dus is dit een sneeuwzeker gebied. Dat bleek ook toen we arriveerden. Er ligt genoeg sneeuw om ons een week te vermaken op de 100 kilometer piste. We hebben een goed hotel dat min of meer aan de piste ligt. Vanaf onze kamer kijken we op de piste! En die eerste avond werden we gelijk verwend met een lekker buffet (praktisch voor een wisseldag), inclusief een overdadig toetjesbuffet.

Onze eerste skidag, op zondag, was gelijk een hele fraaie. Het was echt Kaiserwetter! De hele dag de zon, niet te veel wind en temperaturen die maar net boven nul kwamen op het warmst van de dag. Maar dus perfect weer om in de zon op een terras te lunchen en later nog een keer in het zonnetje een Latte Macchiato te genieten. En natuurlijk was het met dit lekkere weer en de flinke hoeveelheid verse sneeuw, die hier een paar dagen geleden gevallen was, heerlijk skiën. We hebben dan ook een soort van ronde door het hele gebied gemaakt, zonder meteen al alle hoeken gezien te hebben. We hebben 21 pistes naar beneden geskied en 36,2 kilometer afgelegd. Van 9:45 tot 16:15; best aardig voor ons doen en al helemaal op een eerste dag. Het ging dan ook gelijk heel goed. We hadden de ‘schwung’ weer meteen te pakken! Na het lekkere avondeten in ons hotel Zehnerkar rolden we moe maar voldaan ons bedje in.

Gisteren was het in Nederland en veel andere landen een stuk minder fraai weer dan hier. Storm Ciara (die in Duitsland en Oostenrijk Sabine heet) hield huis. Restanten van die storm zouden ons in de loop van vandaag bereiken. En dat betekende meer wind en sneeuwbuien. De ochtend begon nog erg mooi. Er was wel veel wind op sommige plekken maar hele delen van het gebied waren nog redelijk windvrij. Er viel dus prima te skiën. Rond de middag stonden wij bovenaan de Hundskogel en zag je de bui letterlijk al hangen. En toen wij even later, gemoedelijk binnen, zaten te lunchen begin het al licht te sneeuwen. En na de lunch ging het sneeuwen door. Niks sneeuwbuien. Nee, het sneeuwde aan één stuk door. Aanvankelijk nog zachtjes maar al snel intensiever. Hierdoor werd ook het zicht slechter en natuurlijk zat ook de skibril steeds onder de sneeuw. Daarom besloten we weer richting ons hotel te gaan en de dag wat vroeger te beëindigen. Daarvoor moesten we wel nog een eind skiën en flink wat liften nemen. En, alsof Murphy er zin in had, waren dit meest skiliften zonder kap. Dus waaide de sneeuw hard in ons gezicht. Is vast goed voor de huid! En bijna op het eind skieden we ook nog eens een afslag voorbij, die nog maar moeilijk te zien was, die we moesten hebben om bij het hotel uit te komen. Dus even teruglopen en toen wel de goede route genomen. Wel weer fijn dat we dan direct achter ons hotel uitkomen. Klein stukje lopen en we zijn bij de skikelder.

Al met al hebben we toch een leuke skidag gehad. ‘s Ochtends toen de omstandigheden nog erg goed waren zelfs soepel een zwarte piste af geskied. En skiën met de lastigere omstandigheden ‘s middags is ook wel weer een keer goed voor de skills. Met 19 afdalingen en 28 kilometer viel het ons nog niet tegen vandaag. Het is nog afwachten wat de dag van morgen brengt. Mogelijk kunnen we helemaal niet skiën. Het is zelfs niet uit te sluiten dat het skigebied dicht gaat. Er is namelijk voor morgen nog een bak sneeuw en veel wind voorspeld. Maar niet ieder weerbericht is zo negatief over morgen, dus wie weet. Overigens zou het de dagen daarna weer beter worden (wel koud overigens) en met verse sneeuw wordt het dan vast weer genieten.

Categorieën: Wintersport