Logistieke redenen maakt dat Salzburg het einde van onze fietstocht is in plaats van de Königssee. Vanaf Salzburg kunnen we namelijk een trein naar Bregenz nemen. En vanaf daar is het maar een paar kilometer naar ons hotel in Lindau. 

Maar eerst dus naar Salzburg. Omdat we nog meer wilden fietsen, het schitterend weer was en we Salzburg al eerder bezochten besloten we een extra rondje te fietsen. Vanaf ons hotel naar Salzburg was ongeveer 30 kilometer. Daar kwamen 55 kilometer bij. 

Toen we wakker werden was het nog heel erg mistig met minimaal zicht maar al direct na het ontbijt scheen de zon volop en daarmee stopte hij de rest van de dag niet. We reden eerst naar Berchtesgaden om daar nog even rond te kijken. Dat bleef beperkt tot een blik op het Schloss. Daarna volgden we de Mozartradweg naar Salzburg. Een mooie route die langzaam de bergen verlaat. Helaas een paar kilometer langs een drukke weg maar ook met hele mooie stukken over kleine weggetjes en fietspaden. Voordat we bij Salzburg waren kwamen we langs Schloss Hellbrunn: heel groot, heel geel en best mooi. Vervolgens reden we over een mooi fietspad naar hartje Salzburg. Daar reden we langs de Salzach verder over een mooi fietspad. Salzburg heeft een geweldige fietsinfrastructuur. Met overal fietspaden, meer fietsbruggen over de Salzach dan bruggen voor auto’s en duidelijk gemarkeerde fietsroutes. Na een lunch op een terras aan de rand van de oude stad en aan de Salzach begon ons extra rondje. 

We volgden eerst se Mozartradweg verder de stad uit, voor zo’n 20 kilometer. Fraaie kilometers. Een flink deel daarvan ging licht omhoog, over een fietspad dat een oud spoorwegtracé volgt. Daarna werd het meer op en af. En soms ook weer echt stevig omhoog. Bij Hennsdorf verlieten we de Mozartradweg en kwamen we bij de Wallersee, één van de vele meren in het Salzburgerland. Die volgden we een stukje tot Seekirchen alwaar we nog even wat Kuchen en een ijsje verorberden ten einde de krachten wat aan te vullen. Dat hadden we voor de laatste 23 km nog nodig ook. Een heel mooi stuk dat stevig op- en afging verbond ons met een volgens stuk Mozartradweg dat we tot aan de Salzach volgden. Vanaf hier was het in één rechte lijn langs de rivier naar het centrum van Salzburg van waaruit we in een paar honderd meter ons hotel bereikten.

Bijzondere momenten vandaag waren de ontmoetingen met lokale fauna. Vanochtend zagen we een paar jonge reetjes spelen in een veld onder het toeziend oog van mama ree. En dat terwijl de auto’s op 100 meter afstand voorbij raasden. En vanavond zagen we vlak voor de Salzach tot drie keer toe een wild zwijn naast of op het fietspad. Grote beesten zijn dat!

Aangezien we pas laat bij ons hotel waren zijn we dichtbij het hotel gaan eten. We aten in een visrestaurant en zaten buiten. Zowel voorgerecht als hoofdgerecht bestond uit vis met wat garnituur. Lekker!

Morgen bekijken we nog even Salzburg en gaan dan met de trein naar Bregenz.

Statistieken
85,8 km – 5:34 – 15,4 km/h – 610 hm

Download file: 13-09-19.gpx