Paradijselijk, dat was op vandaag wel van toepassing. Op de wandeling, op de vele stranden en op het heerlijke wandelweer. In Pohara zitten maar een paar kilometer af van het noordelijkste puntje van het Abel Tasman National Park. In dat park is er een meerdaagse wandeling, de Abel Tasman Coastal Track. Deze loopt van het zuiden van het park helemaal langs de kust, over stranden en door baaien (eentje is alleen over te steken bij eb) naar het noorden, vlakbij Pohara.

De meeste mensen schijnen het zuidelijk deel tot aan Totaranui te lopen vanwege de infrastructuur. Tot Totaranui komen namelijk de watertaxi’s vanuit het zuiden. Dat betekent dat het heel praktisch is om je met een watertaxi af te laten zetten in Totaranui en dan in een paar dagen naar het zuiden te lopen naar het einde (of begin, zo je wil) van de track. Maar wij zitten dus in het noorden. Voor ons was het juist praktisch om vanuit Totaranui naar het einde van de track in Wainui te lopen. Daar is een parkeerplaats waar we naar toe reden en vanochtend een busje namen, door onze B&B hosts voor ons geboekt, dat ons naar Totaranui bracht.

In Totaranui begon onze wandeling van meer dan 18 kilometer en meer dan 500 hoogtemeters. Een stevige stukje wandelenen dus. We begonnen op het mooie strand van Totaranui waarna we een baai moesten oversteken. Omdat het water laag genoeg stond hoefden we alleen maar even de schoenen uit te doen om een klein stroompje over te steken. Met hoogwater moet je hier omheen. Hierna wandelden we door bossen, totaal anders dan de bossen in NL, over kliffen (dus op en af) van strand naar strand, achtereenvolgens Anapai, Anatakapau, Mutton Cove en Whariwharangi. We kregen regelmatig de mooiste uitzichten over de stranden en de kliffen voorgeschoteld.

Op het strand van Anatakapau hebben we gepicknickt in het gezelschap van een nieuwsgierige en hongerige Weka, een Nieuw Zeelandse loopvogel die een jaar of 40 geleden bijna verdwenen was uit dit gebied maar nu weer volop aanwezig. Overal scharrelde de Weka rond. Echt schuw zijn de beestjes niet. Eenmaal terug bij de auto zetten we de deuren open, er kwam een nieuwsgierige Weka aangescharreld en hop, even later hopte hij onze auto in! Hij was er overigens even snel weer uit als erin toen Christel wat misbaar maakte.

Terug naar de wandeling. Na de lunch staken we via een rotspartij naar Mutton Cove over. We mochten daarvoor even klauteren, altijd leuk! Na Mutton Cove volgde een stevige klim naar Separation Point, een landpunt met hele mooie uitzichten. De wandeling ging tot even voor de punt maar via een heel steil en stenig pad was de punt zelf ook nog te bereiken wat we natuurlijk deden. Op Separation Point probeert men een kolonie Jan van Genten te vestigen. Om dat te doen hebben ze daar nepvogels neergezet en spelen ze via een megafoon vogelgeluiden af,. Hopelijk werkt het.

Na Separation Point was het nog een heel stuk lopen naar Whariwharangi Beach waar een oude Homestead nu gebruikt wordt als hut voor wandelaars. De hutten op deze enorm populaire track moet je heel lang van tevoren boeken, iets van minimaal 12 maanden of zo als je in het hoogseizoen de track wilt doen.

Na dit laatste strand, waarop we twee bepaald niet angstige aalscholvers zagen, mochten we nog een flink stuk klimmen naar een mooi uitzichtpunt om vervolgens weer af te dalen naar Wainui waar onze auto stond.

Wat was dit een mooie wandeling! Één van de mooiste die we ooit liepen. Een fraaie combinatie van hele goede paden door heel mooi bos, wonderschone panorama’s, paradijselijke stranden en fantastisch weer maakten dit een onvergetelijke dag.

Lekker toetje

En als klap op de vuurpijl kregen we toen we thuis kwamen van onze B&B houders nog een taartje aangeboden! Dit hebben we na het lekkere avondeten als toetje gegeten en het bleek net zo lekker te smaken als dat het er uit zag.


2 reacties

RiAnt · 2019/03/01 op 23:24

alweer een fantastische wandeling voor jullie,maar weer op naar morgen wat zal die weer voor moois brengen ?? Grt.

Liesbeth · 2019/03/01 op 23:03

Werkelijk fantastisch weer!

Gesloten voor reacties.