Urk – Blokzijl, 79km – 4:52

We reden Urk uit via een alternatieve route. Daardoor hoefden we niet hetzelfde stuk terug te fietsen naar de Ketelbrug en was het aantal kilometers gelijk ook wat lager. Die eerste kilometers waren saai maar brachten ons wel naar het eerste hoogtepunt van vandaag, werelderfgoed Schokland.

Ooit was Schokland een eiland in de Zuiderzee waarop het leven zwaar was vanwege de constante bedreiging van overstromingen. Halverwege de 19e eeuw werd Schokland ontruimd en de meeste huizen afgebroken. De huizen stonden op terpen maar het grootste deel van het mini eiland was moerassig. De terpen waren met elkaar verbonden door houten steigers waarover de bewoners liepen. De nu aanwezige gebouwen, deels nagebouwd, geven een inkijkje in de historie van deze bijzondere plek.

Nadat we de Noordoostpolder verlieten reden we via de Kamper Eilanden naar Kampen. Wat onmiddellijk opviel was dat lange rechte wegen en puur functionele boerderijen plaatsmaakten voor bochtigere, smallere wegen en fraaie boerderijen op pollen (terpen).

Hanzestad Kampen a/d IJssel bleek een aardige tussenstop en lunchplek. Volgens ons boekje heeft Kampen meer dan 500 rijksmonumenten. We hebben er een paar van gezien maar wat een mooi stadje! Ooit (rond 1400) was Kampen belangrijker en veel groter dan Amsterdam. Toen de IJssel begon te verzanden nam het belang af. Er heerste een grote rivaliteit met die andere Hanzestad in de nabijheid, Zwolle. Volgens de Zwollenaren waren de Kampenaren dom. Dat zou o.a. blijken uit het volgende. Op de kerktoren van Kampen groeide gras. Een stadsbestuurder bedacht toen dat daar mooi een koe kon grazen. Aldus werd een koe naar boven getakeld door de koe een touw om de nek te binden. De ambtenaar constateerde tevreden dat de koe zin had in het gras toen die halverwege al zijn tong uit de bek had hangen…

Via verschillende leuke dorpjes fietsten we na de lunch richting Nationaal Park de Weerribben-Wieden waar we al een stukje doorheen kwamen. Morgen volgt meer. Onze laatste tussenstop was in Vollenhove met zijn terecht beschermd dorpsgezicht. En toen kwamen we aan in Blokzijl. Echt een heel leuk stadje! Volgens Christel kan Giethoorn, waar we morgen nog een omweg voor gaan maken, hier vast niet tegenop! Mooie oude huizen, grachtjes, een haventje en charmante bruggetjes en sluisjes. Bij één van die sluisjes zit het vermaarde restaurant ‘Kaatje aan de Sluis’. Jammer genoeg hadden we niet een paar maanden geleden gereserveerd en daarnaast niet de netste kleding in onze fietstassen gestopt. Misschien een bestemming voor een andere keer? Kunnen we ook weer in onze leuke B&B, Mieke&Co, overnachten.

Download

1 reactie

Leny Wijts · 2018/09/05 op 10:08

Leuke dorpjes. Dat die arme koe er nog steeds hangt….. Echt zielig, ha, ha, ha.

Gesloten voor reacties.