Huizen – Urk, 90km – 5,5 huur

We hebben weer een weekje vakantie en erg veel zin in een fietsvakantie. Het werd een keuze tussen de Zuiderzeeroute in Nederland of een rondje in het zuidelijk deel van het Schwarzwald. Vanwege de hele goede weersvoorspellingen afgelopen vrijdag definitief gekozen voor Nederland. Om er vervolgens achter te komen dat voorspellingen maar voorspellingen zijn. Het ziet er nu toch wat minder uit voor de komende dagen. Hopelijk valt het mee.

Nadat we zaterdag mijn verjaardag in kleine familiekring gevierd hebben en zondagochtend nog een lange en pittige duurloop (15,7 km) hebben gelopen met het oog op de Posbanklooptrail op 22 september, zijn we gisteren aan het eind van de middag naar Huizen gereden. We hebben daar lekker gegeten en overnacht in het Nautisch Kwartier (mooi nagebouwde oude haven). De auto mag daar een weekje blijven staan en wij vertrokken vanochtend voor de eerste fietsdag, van Huizen via Naardenvesting en langs de noordelijke kust van Flevoland naar Urk. Dit betekent ook dat we tegen de klok in rond het IJsselmeer fietsen. Dit om zo gunstig mogelijke wind te hebben al lijkt ook hierbij de veranderende voorspelling ons extra uitdaging te gaan bieden.

Deze route, wat niet de standaard Zuiderzeeroute is maar een variant, biedt ons de mogelijkheid om eens wat van het nieuwe land, Flevoland, te zien. Bijzonder dat dit 60 jaar geleden pas ontstaan, nou ja gemaakt, is. Maar voor we in Flevoland zijn komen we eerst nog door het fraaie vestingstadje Naardenvesting. Een brede gracht met fraaie en stoere stadsmuren rondom een mooi bewaard gebleven oud centrum. De vele vele kilometers hierna langs de kust in Flevoland zijn niet heel fraai maar wel bijzonder. We komen ook langs de Oostvaardersplassen. Die zijn dan wel weer echt heel mooi. Apart dat dit stuk natuur, wat echt als een soort wildernis oogt, door mensenhanden kort geleden geschapen is. Gaaf om de vele vogels te zien, onze kleine verrekijker komt goed van pas. Bij één van de twee bezoekerscentra (aan de kant van Almere) zien we een hele grote kudde Konikspaarden. Spectaculair!

Na de lekkere lunch bij het bezoekerscentrum zijn we om de Oostvaardersplassen heen gefietst naar Lelystad. Daar werd de “Hiswa te water” voorbereid, die later deze week plaatsvindt. In Lelystad hebben we de inwendige mens nog versterkt op een terrasje voordat we de saaie en door de vrij stevige tegenwind zware kilometers tot aan de Ketelbrug fietsten. Hier ook nog een keer gestopt om wat extra energie in te nemen. Na de brug zijn we afgedraaid naar Urk.

En dat was dan de beloning voor het harde werken vandaag. Urk is een leuk stadje. Levendig, met veel mooie oude huisjes, veel haven, scheepsbouw en allerlei leuke plekjes. En Urk heeft restaurant de Kaap die naast lekker eten ook een B&B runnen. Een fijne combinatie. Na het eten hebben we zelfs nog even de tijd genomen om in het donker wat door het stadje je dwalen. Heerlijk! En de kleine vuurtoren gaf een knus licht.

Morgen gaan we richting Schokland, Kampen en de Weerribben. Bij het ontbijt beslissen we tot waar we morgen gaan.

Download file: huizen_urk_via_oostvaardersplassen.gpx

1 reactie

Leny · 2018/09/04 op 13:43

Urk ziet er gezellig uit. Ik hoop dat jullie goed weer hebben. Hebben wij het ook ???
Groet, Mathieu en Leny

Gesloten voor reacties.