Varberg – Kungsbacka, 81km, 475hm

Vandaag moesten we weer echt(er) aan de bak. Op het programma van de Kattegattleden stond een langere etappe van zo’n 77km terwijl de reisorganisatie die wat inkortte tot 65km of zo. Die inkorting leek ons uiteraard niet nodig, sterker nog, we hebben hier en daar weer wat extra stukjes gedaan en kwam zo aan ons totaal van 81km vandaag.

Nog maar net bij ons kusthotel vertrokken vond Christel het nodig om even te spelen op de rotsen. Het fietspad kwam namelijk langs een aantal echte klimrotsen en ondanks dat de fietsschoenen nogal ongeschikt zijn om te klimmen, moest er toch even geklauterd worden. 

De route kwam weer langs de burcht van Varberg, die we gisteren bezochten, en ging daarna even door industrieel gebied. Al snel reden we door/langs het Naturum Getterön, een natuurgebiedje dat rijk aan vogels is. Gelukkig hadden we onze verrekijker in de fietstas gedaan en zo konden we ook wat vogels bekijken. Lang niet zo fanatiek overigens als echte vogelaars die we bij het bezoekerscentrum aantroffen met dikke vogelgidsen om op te zoeken naar welk soort pluimvee men nu weer zit te kijken. Wij zagen in ieder geval een bijzondere (grote) vogel die we niet eerder zagen.

De Kattegattleden volgde vandaag een veel rustiger route dan de afgelopen twee dagen. Vaak helemaal geen verkeer en soms hele verkeersarme wegen. Slechts een beperkt aantal kilometers liepen langs drukkere wegen. Het opvallendste waren echter toch de verschillen in het landschap. De laatste dagen reden we van het ene zandstrand naar het andere met gevolg dat het ook behoorlijk toeristisch was, wat we overigens geen enkel probleem vonden, dat vooropgesteld. Noordelijk van Varberg worden zandstranden zeldzamer en zijn er veel meer rotsachtige kusten en ook het binnenland in zijn veel rotsformaties te vinden. Dat zorgt voor nog wat meer afwisseling in het landschap. Daarnaast was het vandaag een stuk glooiender dan de vorige twee dagen en ook dat draagt natuurlijk bij aan de afwisseling en de fun.

Een leuke break was het vissersdorpje Bua waar we even van de route zijn afgeweken om af te dalen naar zee, een erg mooi, onverhard, stuk. Ruig, zowel de kust als weg en pad waar we fietsten. Daarna hebben we bij het haventje van Bua geluncht. Eerst liepen we nog een restaurant binnen dat een soort mini oosters buffet bleek te serveren waar we dus echt geen zin in hadden. Even verder op zat een soort van cafetaria die een paar simpele maar lekkere gerechten met garnalen serveerden (wij namen garnalensalade in een bakje van deeg). Daar konden we in een soort van lounge hoekje zitten met uitzicht op de jachthaven. Leuker, authentieker en lekkerder!

Na Bua reden we langs de kerncentrale van Vattenfall. Dat had ook een bezoekerscentrum waar we even naar binnen gingen. We waren al wat rond aan het kijken bij uitleg over de centrale en energievoorziening in het algemeen en het viel ons al op dat veel displays niet werkten. Even later werden we aangesproken door een vrouw die ons vertelde dat het infocentrum eigenlijk volgende week pas open zou gaan!

De route werd vervolgens steeds landelijker en erg rustig. Heerlijk peddelend kwamen we steeds dichter bij Kungsbacka. We hadden gepland om Fjärås Bäcka nog te bezoeken, een bijzonder natuurgebied met o.a. een soort van menhirs, en daar nog een ijsje of kopje koffie te nemen. We zijn wel door dit gebied gereden maar hebben het bezoekerscentrum, het café en de stenen gemist. Jammer. Gelukkig kwamen we verderop nog een supermarkt tegen waar we een magnum kochten om de energie weer aan te vullen. Energie die we nog echt wel nodig hadden om de laatste kilometers naar Kungsbacka te fietsen.

In Kungsbacka hebben we lekker gegeten op een gezellig pleintje in het centrum. Rondom dat pleintje stonden allemaal markante houten gebouwen, waaronder een fraai kerkje dat mooi stond te wezen in het avondlicht!

Download file: 2018-06-28.gpx

1 reactie

RiAnt · 2018/06/29 op 08:29

Àlweel prachtige plaatjes en zin om ook echt te komen kijken, maar helaas. Geniet er vandaag ook maar weer van. Grt.

Gesloten voor reacties.