Cerca do Sul – Herdade do Touril – 18,8km

De dagafstanden worden wat langer. Vandaag stond een tocht van, volgens de beschrijving 17 à 18km op de planning naar ons volgende onderkomen, Herdade de Touril.

De eerste 4 km waren, op het eerste stukje na, gelijk aan het einde van de route van gisteren. Geen probleem want dan konden we even lekker opwarmen. Eenmaal weer op de gemarkeerde Fisherman’s trail kregen we gelijk weer fraaie uitzichten op zee en op de stoere kliffen. Weer liep de route grotendeels langs de kust en hoog boven de oceaan. Aanvankelijk wel door een wat natter deel waar veel stroompjes uitmonden in kleine watervallen die zich in de oceaan storten. Deels betekende dit wel wat modderige stukken, maar niets onoverkomelijke, zeker niet met goede wandelschoenen en niet bang zijn om die vies te maken.

Kenmerkend voor vandaag waren de vele inhammen met stranden waar we langs kwamen, soms met de mogelijkheid om ze te bezoeken en soms liep de route er zo’n 80 tot 100 meter boven langs. Al die stranden hebben gemeen dat ze schitterend verscholen liggen tussen hoge kliffen. Heel mooi allemaal. Omdat het vandaag wat nevelig was vertellen de foto’s eigenlijk maar het halve verhaal. Op één van die stranden, Praia do Carvalhal, hebben we onze picknick verorberd en bij een eenvoudig tentje heerlijke limonade van verse ananas gedronken. Daarna ging de route onverminderd mooi verder, via o.a. het wonderschone Praia dos Alteirinhos, naar Zambujeira do Mar. Zambujeira is een behoorlijk toeristische plaatsje al was er van drukte nog geen sprake. Wij genoten daar van een lekker ijsje.

Na Zambujeira ging de route eerst over een ruig en kaal stuk boven de kliffen verder om al snel uit te komen bij een kaarsrechte weg die we gedurende 2,2km naar Barca volgden. Een beetje saai stuk dat gelukkig nog werd onderbroken door een uitstapje naar een platform waar we talloze ooievaarsnesten konden bewonderen. Heel gaaf!

Dat saaie stukje route bracht ons wel naar Barca, een kleine en schilderachtige vissershaven. Vanaf de haven liepen we steil omhoog over een pad waar ze net trappen aanlegden. Heel fijn want we stellen ons zo voor dat dit stuk bij natter weer wel heel erg lastig is. Weer bovenop de kliffen kregen we alweer fraaie panorama’s voorgeschoteld alvorens we landinwaarts afdraaiden. De onverharde weg landinwaarts leidde ons rechtstreeks naar Herdade do Touril, ons volgende verblijf. Een paradijselijke plek. Mooi gelegen, mooie aangelegd, hele fraaie kamers en goede faciliteiten. En dan treffen we ook nog eens twee ezels aan bij het pad dat ons naar de gebouwen toe leidt. Bij aankomst krijgen we een glas heerlijke citroenlimonade en we kunnen onze vermoeide en bezwete voeten weer koelen in het zwembad. Zoals gezegd, een paradijs!