Het lijkt wel of ik er niet genoeg van kan krijgen. Weer een hardloopwedstrijd, alweer de 5e dit jaar maar wel de kortste! Na de halve marathon van vorig weekend leek het me verstandig om dit weekend niet al te ruig te doen. In 2014 heb ik wel de 10km van MoMa gelopen, een week na de halve marathon Eindhoven. In het algemeen is het echter niet al te verstandig om gelijk al zo’n stevige inspanning te leveren, daarom nu gekozen voor de 5 kilometer. En dat had ook het voordeel dat ik kon starten met Christel. Die liep namelijk voor het eerst sinds de Zevenheuvelenloop van vorig jaar weer een hardloopwedstrijd. Ze is bezig met opbouwen naar de 7km van de Zevenheuvelennacht toe na haar enkelbreuk en dus paste een 5km nu prima. En natuurlijk slaan we het Molenhoeks Makkie niet over. Dit is alweer de 6e keer dat we meedoen en alleen in 2012, ons eerste MoMa jaar en het jaar waarin we überhaupt begonnen zijn met hardlopen, liepen we ook 5km. Toen liep ik de 5km in 30:35 en Christel in 30:28. Verbetering zat er dus wel in!

Het was vanochtend natuurlijk fantastisch hardloopweer. Tegen de 15 graden en strak blauw. MoMa vindt vaker onder goede omstandigheden plaats maar dit was toch wel helemaal top. We waren ruim op tijd in Molenhoek om ons even rustig voor te bereiden, inclusief een korte warming up, en even kort met nog wat bekenden, van Christel’s loopgroep en van mijn loopgroep, te kletsen. Paul Dirven liep ook de 5km en hem troffen we even voor de start. Nog even gekletst en net op tijd het startvak in. Christel en ik hadden besloten geen enkele poging te doen om een stuk samen te lopen. Christel dacht zelf aan een tijd van rond de 30 minuten en ik hoopte daar toch we een paar minuten onder te blijven, dus samen lopen had geen zin. Ik kon ook gelijk een aardig tempo pakken. De eerste kilometer ging in 4:53 en dat is erg snel voor mij. Uiteraard ging daarna de snelheid een stuk omlaag want door het bos, bos en zandgrond als ondergrond en vooral verschillende hellingen maken het stuk tussen de eerste en laatste kilometer een stuk zwaarder. De snelheid liep dan ook terug naar gemiddeld 5:32 of zo voor die drie kilometers door het bos. De laatste kilometer loopt naar beneden en dat was dus weer lekker knallen met 4:34. Aan het begin, vlak na de spoorwegovergang, stonden Ab en Maria weer langs de kant, zoals ongeveer elk jaar. Van hun zijn dan ook een deel van de foto’s, waarvoor onze grote dank! Zij stonden ook nog een paar honderd meter voor de finish aan te moedigen en te fotograferen. Leuk!

Ik kwam over de finish na 26:22. Een tijd waarmee ik echt heel erg tevreden ben. Ik loop niet vaak zo’n korte afstand en was dan ook benieuwd hoe het zou gaan, goed dus, en of ik het nog een beetje kon indelen, want hoe doe je dat bij zo’n korte afstand? Niet dus, gewoon knallen en volhouden! Christel was ook lekker snel gestart voor haar doen. Haar eerste kilometer ging met 5:45. Overigens haalde ze dat tempo ook tijdens haar derde kilometer waarmee ze die nauwelijks langzamer dan ik aflegde. Haar tweede en vierde kilometer gingen langzamer maar ook Christel kon nog flink versnellen tijdens de laatste kilometer, die ging in 5:00. Christel kwam hiermee tot een tijd van 28:41. Zelf had ze die tijd nu niet voor mogelijk gehouden maar haar hardlooptrainster en ik wel! Spreekt voor zich dat ook Christel extreem tevreden was en nu volop vertrouwen heeft voor de Zevenheuvelennacht. 

Op een kilometer of zo voor de finish haalde ik Stefan in die ook bij LOL Malden loopt. Na de finish heb ik nog even met hem gekletst, totdat ook Christel gefinisht was. Bij de finish werden we opgewacht door Sarah, een oud-collega en vriendin van Christel. Gezellig! En toen we met haar stonden te kletsen kwam ook Charles binnen die de 15km gelopen had, ook wel bekend onder de naam “Mokerslag”. Ook hij had heerlijk gelopen en was met een tijd van 1:12:05 mocht hij ook heel erg tevreden zijn. Overigens vond Charles dat MoMa eigenlijk gewoon een trailrun is en dat vinden wij dan weer goed klinken want wij willen volgende jaar voorzichtig wat gaan trailrunnen. Mogelijk dat we dan ook de Mokerslag lopen tijdens MoMa. En we konden ook gelijk Bardine, de vriendin van Charles, ontmoeten die ook de 5km had gelopen.

En nu gaat het vizier gericht worden op het Zevenheuvelen-weekend over 4 weken. Misschien dat we tussendoor de Bosloop Malden nog lopen ter voorbereiding, maar misschien ook niet. Ik wil nog wel een paar keer een flinke afstand lopen met wat heuvelwerk, maar daar is ook nog wel tijd voor. Komende week is het best wel aardig weer, dus maar eens van profiteren!

Categorieën: Hardlopen