We zijn de afgelopen tijd weer veelvuldig gaan fietsen. Christel wacht nog even met het weer bestijgen van de mountainbike maar de Santosjes worden volop gebruikt. Na een reeks van dagtochten hebben we Hemelvaart en Pinksteren benut voor twee mini-fietsvakanties van steeds twee dagen.

Op Hemelvaartsdag zijn we met de auto naar Druten gereden om vanaf daar het Rondje Rijn-Waal West te rijden. We reden de ronde tegen de klok in. Dat betekende dat we vanuit Druten gelijk met het pontje de Waal overgezet werden, een kilometer of 10 van Waal naar Rijn reden om daar het volgende pontje te pakken. Vanaf de noordoever van de Rijn volgde een heel mooi stuk route, voor een flink deel via de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een bijzonder fraaie omgeving waar we ook nog wat (lichte) hoogteverschillen moesten overbruggen. We komen hier zeker nog eens terug om hier wat uitgebreider rond te fietsen. We staken de Rijn weer over naar het zuiden bij Wijk bij Duurstede waarna we via het mooie stadje Buren richting de Linge toerden. Even na Geldermalsen begonnen we de Linge te volgen over mooie weggetjes en fietspaden tot aan Rumpt waar we een leuke B&B geboekt hadden. Deze B&B was in een mooie woonboerderij en onze kamer was ruim en van alle gemakken voorzien, inclusief een verrukkelijke ruin waar ’s ochtends het ontbijt werd geserveerd. Maar eerst moest er ’s avonds nog gegeten worden. Dat deden we bij een alleraardigst Italiaans restaurantje in Beesd. Het restaurant was ons aangeraden door de eigenaars van de B&B. Prima gegeten! Op vrijdag vind de route verder westwaarts richting Leerdam, nog altijd langs de Linge. Ongeveer ter hoogte van Leerdam “staken we over” naar de Waal om die te volgen in oostelijke richting helemaal terug naar Druten. Eerst op de noord-oever maar al snel verder op de zuid-oever. Helaas hadden we wel een stevige wind tegen. Enerzijds fijn vanwege de verkoeling die de wind bracht, maar anderzijds betekende dit toch ook wat meer bikkelen. Moe maar voldaan, zoals we dan dat zeggen, kwamen we weer in Druten aan, na ongeveer 150km fietsen in twee dagen. 

Omdat dit naar meer smaakte besloten we ook te kijken of we nog zo’n tripje ronde maken met Pinksteren. Op eerste Pinksterdag werd de verjaardag van neefje Emiel gevierd in Helmond, dus een route naar Helmond, overnachten in of in de buurt van Helmond en dan een langere route terug op tweede Pinkersterdag werd het plan. Omdat alle B&B’s vol zaten kwamen we uit bij een hotel in hartje Helmond. Natuurlijk ook prima. We hadden heen- en terugweg gepland met de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Je kunt daarbij een type route aangeven en dan automatisch een route van A naar B laten plannen. Met een beetje puzzelen kwamen we uit op de “Autoluwe” route van Malden naar Helmond van dik 50km (werd 53km) en de “Natuurroute” van ongeveer 70km (werd 72km) voor de terugweg. Zowel heen- als terugweg waren erg gevarieerd met heel weinig (auto)verkeer en flink wat kilometers over, meestal goede, soms slechte, onverharde wegen. We waren gisteren rond 14:00 in Helmond en konden nog een Drakenbotenrace zien (onderdeel van het Drakenbotenfestival) voordat we incheckten, douchten en naar het feestje van Emiel gingen (uiteraard ook per fiets, nog 3km extra). Vanochtend hebben we rustig aan gedaan. Om 11:00 zijn we vertrokken. De route liep met boog terug naar Malden, eerst in noordelijke richting naar de Maashorst (boven Uden) en daarna in Westelijke richting via de brug bij Grave terug naar Malden. Vooral de Maashorst was zeer aangenaam. We hebben daar bij het bezoekerscentrum een uurtje lunchpauze gehouden. Om 16:15 waren we weer thuis. Weer een geslaagde mini-fietsvakantie. Over drie weken begint onze “grote” fietsvakantie. Waarschijnlijk fietsen we via de Europaradweg R1 naar Berlijn, maar het kan ook nog helemaal iets anders worden. Het enige dat echt vaststaat is dat we weer gaan fietsen.

Maar eerst ren ik volgende week zondag nog de 10EM (16,1km) van Maastrichts Mooiste! Ik heb er nu al zin in, al lijkt het er wel op dat het erg warm gaat worden.

Download file: RondjeRijnWaalWest.gpx

 

Download file: MaldenHelmond.gpx
Categorieën: Fietsen