Nu Christel even met haar enkel in de lappenmand ligt en die enkel nog helemaal niet mag belasten (nog een paar weken!) moet ik dus alle dagen voor het eten zorgen. Af en toe komt er dan wel een kant en klaar maaltijd op tafel en we gaan een keer vaker uiteten maar uiteindelijk moet er ook gekookt worden. Vaak kies ik dan voor snel klaar, maar ik was een beetje uitgekeken op onze vaste snel-klaar gerechten en had zin om iets heel anders te maken. Daarbij was snel-klaar geen criterium maar wel dat we eenvoudig een portie voor 2 dagen (4 personen dus) zouden hebben. Verder had ik bedacht dat er lamsgehakt en veel groenten in zouden gaan en dat het ofwel een overschotel, ofwel een stoofschotel zou moeten worden. Al zoekende kwam ik uit op een recept van voedzaamensnel.nl dat ik vervolgens helemaal aangepast hebt zodat het niet meer lijkt op het oorspronkelijke recept op de algemene opzet na dan. Let op: het is geen heel licht gerecht geworden!

 

Lamsgehaktschotel met groenten

Dit is er over voor dag 2

Dit is er over voor dag 2

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Bereidingstijd: 20 minuten

Portie voor 4 personen.

Ingrediënten

  • Lamsgehakt – 400 gram
  • Ui – 1
  • Teentjes knoflook – 3
  • Courgette – 1
  • Champignons – 250 gr.
  • Bosui/lente-ui/sla-ui – 3 stengels
  • Prei – 1 middelgrote
  • Zoete puntpaprika – 1 flinke of 2 kleine
  • Feta – 200 gram
  • Ei – 2
  • Cottage cheese – 3 flinke eetlepels (erg lekker is Danone Hüttenkäse met bieslook/peterselie)
  • Paprikapoeder – 2 theelepels
  • Ras-el-hanout – 1 theelepel
  • Gedroogde vermalen chili peper – 1 theelepel
  • Provençaalse kruiden – 1 eetlepel
  • Olijfolie

Voorbereiding

  • Ui in grove stukken snipperen
  • Knofook uitpersen of hakken
  • Courgette en paprika in blokjes snijden
  • Champignons in plakjes snijden
  • Bosui en prei in ringen snijden
  • Eieren loskloppen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden

Bereiding

Fruit de knoflook en ui fruiten ongeveer 3 minuten in een wok in wat olijfolie. Doe het gehakt erbij en bak het gehakt rul en gaar en roer er halverwege de baktijd de ras-el-hanout, paprikapoeder en 1/2 theelepel gedroogde peper door. 

Doe het gehakt mengsel in een ingevette ovenschaal.

Doe nog wat olijfolie in de wok en wok de groenten 5 minuten op hoog vuur. Doe halverwege de eetlepel Provençaalse kruiden erbij en roer goed door. Zet het vuur uit en schep er de cottage cheese, de helft van de feta kaas (verkruimeld), en de geklopt eieren doorheen, verdeel goed.

Schep het mengsel op het gehakt en strooi daarna de rest van de verkruimelde feta kaas er overheen. Strooi de overgebleven gedroogde peper over de gehaktschotel.

Zet 20 minuten in de oven. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grillstand van je oven aan, voor een knapperig korstje.

Serveren met zilvervliesrijst of couscous.

Eet smakelijk!

Variëren

Dit recept is uitermate geschikt om mee te variëren. Varieer met de groenten, varieer met de kruiden, vervang de feta door geraspte kaas.

Categorieën: Culinair