25km – 1:33 zadeltijd – 250hm

Vandaag hebben we echt maar een kippeneindje gefietst naar Orvieto. Maar eerst de dag begonnen met een echt Italiaans maar wel wat uitgebreider ontbijt. De typische zoetigheden (witbrood, koekjes, jam en gebak) stonden klaar maar toen kwam er nog heerlijk roerei met kaas erover. Prima start dus. En deze B&B was werkelijk spotgoedkoop. Kamer kostte €56 en het uitgebreide eten met drinken en van gisterenavond slechts €20 p.p.

Zoals gezegd een korte route vandaag maar wel met hele mooie uitzichten en met slechts een beetje klimwerk. Zo waren we nog voor 12:00 bij ons hotelletje bij Orvieto. We hadden onze vroege aankomst al aangekondigd dus konden gelijk de kamer betrekken. Even kleding gewisseld en toen met de tandradbaan naar Orvieto dat natuurlijk weer boven op een berg ligt, dit keer niet op een heuvel maar op een grote rots met loodrechte wanden. Boven aangekomen was het eerst tijd voor lunch. Voor de afwisseling een keer een lichte lunch met veel groenten en dat kwam goed uit zodat we later op de dag nog koffie met (Duitse formaat stukken) gebak konden nuttigen. 

Na de lunch hadden we alle tijd om door de mooie straatjes van Orvieto te dwalen en de Duomo, het bijbehorend museum en het Pozzo della Cava te bezoeken. Met name de façade van de Duomo (kathedraal) is werkelijk adembenemend, zelfs na al het andere moois aan kerken en Duomo’s dat we nu en in voorgaande jaren gezien hebben. En ook de binnenkant was eigenlijk puur een verzameling kunst van hier tot Tokio (euh … Rome). Het Pozzo della Cava is een klein museum met hele (tot 2500 jaar) oude ondergrondse ruimtes en gangen onder het middeleeuwse deel van Orvieto. Heel bijzonder!

En ook puur het wandelen door Orvieto was een belevenis op zich. We kwamen niet alleen door mooie oude straatjes en over gezellige pleinen maar ook langs vele kunstuitingen. Orvieto blijkt namelijk ook een stad der kunsten. Zo is er een houtsnijwerk atelier (Michelangeli) dat vele werken in de straten van het stadje heeft staan (en ook ons hotel versierd heeft). Op het laatst kwamen we nog over de stadsmuren met hele mooie uitzichten over de oude stad, haar muren, en de (groene) omgeving van Orvieto. 

Ondanks het warme weer (ergens zagen we 33 graden staan aangegeven) en de daarbij behorende aantrekkingskracht van zwembad bij het hotel, was Orvieto aantrekkelijk genoeg om daar de maximale tijd te spenderen.

Toen we terug bij het hotel kwamen zagen we al een andere fiets met bepakking staan en toen wij even later met de fiets naar ons restaurant wilden vertrekken stond ook Jan, een Belg die dezelfde route fietst maar dan in veel kortere tijd (met veel meer bepakking, maar dan wel de kortste variant), klaar om te gaan eten. We zijn gezellig samen naar het restaurant gefietst en hebben toen ook samen gegeten. Daardoor was het avondeten extra gezellig. Het maakte de vrij simpele (met een lekkere doch eenvoudige huiswijn en niet de door mij vurig gewenste Orvieto Classico) maar lekkere maaltijd tot een gezellige avond. 

No gaan we nog even bekijken hoe we morgen verder gaan. Verwachting is overigens voorlopig dat we woensdag aankomen in Rome en dan zaterdag of zondag terugvliegen!

Download file: 2016-06-26.GPX