0km – rustdag

Vandaag was een hele bijzondere rustdag. We hadden namelijk met Liesbeth, Job en de kinderen afgesproken. Zij waren deze week op vakantie in Rome en zouden met de huurauto onze kant op komen. We hadden afgesproken elkaar tegen het eind van de ochtend bij de Duomo in Spoleto te treffen. Dat gaf ons nog even tijd om wat noodzakelijke boodschappen te doen (deodorant, zonnebrandcreme, ed). Zoals bij vele van de kleine steden met historische kern in Italië zijn er goed aangelegde parkeerplaatsen rond het centrum met goede toegang tot de oude stad. In dit geval via een systeem van roltrappen. Heel handig want de Duomo ligt in de bovenstad.

Via een whatsapp berichtje lieten ze weten dat ze geparkeerd hadden en naar boven kwamen. Wij waren precies op tijd om hun bovenaan de roltrappen te verwelkomen. Na een stortvloed aan knuffels hebben we hun eerst even ons hotel laten zien omdat wij dat mooi en bijzonder vonden en omdat het heel dichtbij was. Hierna hebben we uitgebreid de Duomo en omgeving bekeken. Ook de kinderen vonden dit interessant. Olivier en Lotte hebben veel foto’s gemaakt en zodoende hadden we met zijn allen heel veel tijd om alles te bekijken. En dat gold eigenlijk voor de hele dag. Op het heetst van de dag hebben we weliswaar even een koel(er) parkje met speeltoestellen opgezocht, maar verder hebben we met zijn allen echt heel veel van Spoleto kunnen zien. Eerlijk gezegd was dit ver boven verwachting voor ons. Je merkt echt dat de kinderen wat ouder worden met bredere interesses. 

Na de Duomo was het tijd om uitgebreid te lunchen, pasta’s en pizza’s in een restaurant dichtbij de dom. Na de lunch zijn we rustig dwalend door het oude centrum naar het parkje gelopen. Spoleto is een stuk compacter dan we dachten en dat kwam best wel goed uit met deze warmte. In het parkje hebben de kinderen wat gespeeld, hebben we met zijn allen lekker bijgepraat en hebben we ook nog samen wat spelletjes gedaan. Toen de hitte ietsiepietse draaglijker was geworden zijn we terug het oude centrum in gelopen, nu om een lekker ijsje te scoren. Ook dat hoort erbij in Italië en al helemaal op zo’n warme en mooie dag. Lotte, die nog een souvenir mocht uitzoeken, stuitte meteen daarna op een leuk winkeltje waar ze een heerlijk zacht knuffelkonijn uitzocht. Na wat overwegingen heeft die knuffel de Italiaanse naam Sophia Angelina Francesca Drenth gekregen.

Hierna zijn we naar en om de Rocca (de burcht die helemaal bovenin Spoleto ligt) gelopen. Er is een wandelweg om de Rocca heen die ons ook naar de oude Romeinse brug bracht. Een indrukwekkend bouwwerk dat zowel als brug en als aquaduct fungeerde. Het is ook nog eens ontzettend mooi gelegen. Heerlijk om daar rond te lopen. Na daar nog wat langer rondgedwaald te hebben, de temperatuur was alweer een stuk aangenamer geworden, zijn we weer het centrum ingelopen op zoek naar een restaurant voor het avondeten. We vonden een leuk restaurant dat nog net niet open was maar dat was geen probleem. We konden alvast gaan zitten en iets uitzoeken terwijl de keuken opgestart werd. Ik vroeg om een mix van voorgerechten en toen kwamen twee grote schalen waarvan we oorspronkelijk dachten veel over te gaan laten. Maar het was allemaal te lekker om veel te laten staan. Ook voor de kinderen zaten er lekkere dingen tussen. Ook de hoofdgerechten gingen er goed in, wederom ook bij de kinderen. De eigenaresse maake wat grapjes met Olivier en stal als eerste zijn hart door te vragen of hij aardbeien als toetje wilde en vervolgens nog een keer bij het afrekenen toen hij een hand vol snoepjes kreeg, waarop hij netjes ‘grazie mille’ zei!

Tenslotte zijn we nog even met hun meegelopen naar de trappen die naar de benedenstad en de parkeerplaats leidden. De roltrappen zijn ’s avonds niet meer open, dus moest er nog weer een keer gelopen worden! Na heel hartelijk afscheid te hebben genomen scheidden onze wegen zich weer. Zijn hebben morgen nog een dag in Rome en op de camping en vliegen op zaterdag terug. Wij moeten nog een paar daagjes fietsen om naar Rome te geraken. Omdat het de komende paar dagen heel erg warm is, doen we het iets rustiger aan. We willen voor morgen een agriturismo of B&B met zwembad (en airco!) zoeken waar we in 2 tot 3 uur naartoe kunnen rijden. Daarna maken we dan plannen voor de komende dagen.


1 reactie

RiAnt · 2016/06/23 op 23:32

Wat weer een mooie dag voor jullie, hier erg warm en nu flinke onweersbuien met veel regen. Welterusten en morgen weergeven mooie dag. Gr.

Gesloten voor reacties.