80km – 5:50 zadeltijd – 1300hm

Het was tot vanochtend onduidelijk of we vandaag zouden fietsen of niet. Lange tijd waren de weersvoorspellingen beroerd voor vandaag maar vanochtend leek het er dan toch op dat we het zo ongeveer droog zouden houden. En dat kwam bijna uit. We hebben drie keer voor een kort buitje geschuild en verder niets aan de hand. En aan het einde van de dag was het weer gewoon echt mooi weer. Hopelijk een opmaat voor de komende dagen.

We begonnen vanochtend met een stukje door het centrum van Siena gevolgd door een paar kilometer door niet bijster interessante voorsteden van Siena. Maar dat werd gevolgd door vele kilometers over een rustige weg naar Asciano door het interessante en hele mooie landschap van de Crete Senesi, een droger en tamelijk ruig gebied waar ook veel minder bewoning is, alleen maar wat boerderijen (waarvan vele ook een agritursismo zijn) en wat schapen en naar het schijnt veel everzwijnen maar die hebben wij niet gezien. In Asciano hebben we geluncht en gezellig gekletst met meerdere Nederlandse stellen, waaronder een stel dat naar Rome fietste via de route van Benjaminse (zoals wij) en terug via de route van Reitsma. Zij hadden daarvoor drie maanden uitgetrokken en heel veel bepakking bij want kampeerders (40 respectievelijk 30kg). Een ander stel was vanaf Basel naar Rome aan het fietsen, ook op Santos fietsen met Rohloff naaf en riem.

Na Asciano werd het landschap zo mogelijk nog mooier. De weg bleef aanvankelijk ook heel rustig. Uiteindelijk werd het landschap weer wat lieflijker en kwamen wij in het mooie dorpje San Quirico d’Orcia waar we voor een bui geschuild hebben in een bijzonder typisch winkeltje annex barretje, bar Ines, met een oude dame die de boel runde (Ines?). Hierna fietsten we aangenaam stijgend door naar Pienza. Helaas hadden we weinig tijd om Pienza te bekijken maar wat we ervan zagen was heel erg mooi. Die slaan we op in ons geheugen voor een volgend bezoek aan Toscane. Het laatste stuk route voerde ons door alweer een mooi landschap naar Monticchiello waar we onze B&B hadden, heel erg mooi gelegen maar wel op een heuveltop dus nog heel stevig omhoog zo aan het einde van een lange fietsdag. Dit was eigenlijk ook de zwaarste klim van de dag. Volgens ons boekje een klim van 7% maar in werkelijkheid een hele onregelmatige klim met stukken tot zeker 11%. De rest van de vele hoogtemeters eerder op de dag gingen gelukkig een stuk geleidelijker.

Monticchiello is een charmant klein dorpjes met een oud middeleeuws ommuurd centrum. Onze B&B is een mooi gebouw uit 1200 in dat centrum. Ook binnen mooi ingericht in oude stijl en met antieke meubels, maar gelukkig van alle moderne gemakken, inclusief WiFi, voorzien. We waren laat en toen we bij een restaurantje aankwamen wat er heel goed uitzag bleek er over 10 minuten, buiten op het terras, plek te zijn. We aarzelden eerst nog, totdat we het uitzicht zagen, een magnifieke zonsondergang over een prachtig landschap. We hebben dus maar op het terras gegeten, ondanks dat het fris was, en het eerste half uur nog regelmatig even opgestaan om de steeds mooiere zonsondergang die op enig moment het landschap goud kleurde, te bewonderen. Het eten was ook nog eens heel erg lekker. Kortom: een topdag afgesloten met het grote genieten!

Download file: 2016-06-20.GPX