71km – 5:00 – 1100hm

Vanochtend hartelijk afscheid genomen van de eigenaars van hotel La Laterna. Wat een service en een gastvrijheid! We werden prompt uitgenodigd om nog een keer terug te komen en dan met hun truffels te gaan zoeken! Zou zo maar kunnen dat we dat een keer gaan doen.

We zijn op tijd vertrokken omdat we, met 1100 hoogtemeters voor de boeg, een zware en lange dag verwachtten. Maar dat bleek dus reuze mee te vallen. Alle stijgingen waren mooi geleidelijk en niet al te veel op en af maar mooi verdeeld in een paar lange stukken klimmen. De route was heel aangenaam en alhoewel niet over fietspad nooit al te druk.

De Apennijnen zoals wij ze gezien hebben bestaan in het noorden uit glooiend landschap met weilanden en boomgaarden en wat hoger en zuidelijker uit beboste hellingen. Vanaf de weg gezien lijkt het eerder heuvelachtig dan bergachtig terwijl de toppen toch echt wel ruim boven de 1000 meter uitkomen en wij zelf een pas op bijna 900 meter hoogte beklommen. Na veel stijging volgde een lange geleidelijke afdaling van 16 kilometer die we zonder al te veel remmen naar benden konden zoeven naar Poretta Terme waar we een ijsje namen om energie in te nemen voor de laatste 350 hoogtemeters. Dit laatste stuk klimmen ging langs een rivier door de beboste heuvels/bergen. Rustig en heel aangenaam. 

Bijna aangekomen op onze bestemming voor vandaag reden we Toscane binnen. We kwamen redelijk vroeg, voor ons doen dan, bij ons hotel aan en waren toch nog wat moe geworden. Het was dus aangenaam genieten van een cappuccino in de tuin van ons hotel. Dit ligt in Pracchia, een echt bergdorp. We hebben alweer heel lekker gegeten, gewoon in het hotel, en heerlijk zitten kletsen met een stel Engelse wandelaars die twee weken een route door de Apennijnen volgden en al overal en nergens in Europa gefietst, gewandeld en gelanglauft hadden.

Morgen gaan we echt een eerste stuk Toscane beleven!

Download file: 2016-06-16.GPX