80,6km – 4:34 zadeltijd – 100hm

Gisterenavond hadden we bedacht om twee dagen naar Modena te gaan maar dat plan viel vanochtend in duigen omdat we geen geschikt hotel of B&B konden vinden. De betere gelegenheden (niet prijs gerelateerd overigens) waren blijkbaar volgeboekt. Wat overbleef waren ofwel hotels met, laten we zeggen, uitdagingen of met een locatie kilometers buiten het centrum. Dus hebben we ons plan aangepast. Zodoende zitten we nu in een hotelletje een uur fietsen voor Modena en hebben we voor morgen en overmorgen (woensdag rustdag) een hotel geboekt 40km na Modena, aan de voet van de Apennijnen. 

In Mantova zijn we nog even langs het Palazzo Te gereden. Dat was vanochtend dicht maar zo konden we het toch nog even van buiten zien. Daar in de buurt ook sandwiches voor de picknick gekocht. Al snel na Mantova ging de route al (een beetje MTB-achtig) door een natuurgebiedje. Hierna konden we de fietsroute Eurovelo 7 lange tijd volgen, vaak over een mooi vrijliggend fietspad. Zelfs in dit weinig toeristisch deel van Italië hebben ze die dus. Het stuk tot de Po was erg mooi. Na de oversteek van de Po zijn we even van de route afgeweken om de abdij in San Benedetto Po te zien. Die is behoorlijk indrukwekkend en groot zoals de panoramafoto laat zien. Hier hebben op een bankje gepicknickt. We zaten voor het deel van het complex wat de eetzaal van de monniken was. Dat gebouw was zo groot dat we ons afvroegen hoeveel honderden monniken hier wel niet geleefd hebben!

Hierna zijn we weer naar de route gereden die ons lange tijd langs de rivier de Secchia voerde. Vele kilometers over de hele hoge dijk met mooie uitzichten over rivier en land. Een ander deel van de route voerde juist onderaan de dijk langs. Het gebied na Quistello is in 2012 door een zware aardbeving getroffen. De gevolgen daarvan waren nog heel zichtbaar. Veel kapotte huizen en opvallend veel hijskranen en andere bouwactiviteiten. In dit gebied was veel landbouw, fruitteelt (peren) en wijnbouw. Daardoor overigens ook wat eentoniger. 

Op de eerste etappe in Nederland na was dit ongetwijfeld de vlakste etappe. Dwars over de Po vlakte biedt nu eenmaal alleen hoogtemeters bij het oprijden van bruggen en dijken. Daardoor was de etappe ook gemakkelijk ondanks de 80km. 

Vanavond hebben we lekker buiten gegeten in een enoteca (wijnbar) annex restaurant op een wat vreemde locatie, langs een doorgaande weg aan de rand van een onooglijk dorp. Maar dat weerhoudt Italianen er niet van om de sterren van de hemel te koken. We zitten tenslotte in Emilia Romagna, de culinaire streek bij uitstek in Italië! En bij het eten dronken we een Lambrusco. Dit is Lambrusco gebied. De gelijkenis bij hoe we die in Nederland kennen (als limonade wijn) houdt op bij de lichte bubbel. Gisteren hadden we ook al Lambrusco in Mantova en die was ok maar deze lokale (Sorbara) Lambrusco was heel goed! Jullie zullen wel al door hebben dat we vaak heel erg lekker eten. Hier in Italië is dat al heel gemakkelijk en tegen aangename prijzen. Afvallen hoort er mede daardoor overigens niet bij deze vakantie ;). 

We zijn nu precies vier weken onderweg. In die vier weken hebben we 1660km afgelegd in 23 fietsdagen. We liggen mooi op schema zoals we dat schetsmatig in ons ons hoofd hebben. 

Abbazia di Polirone

Download file: 2016-06-13.GPX

1 reactie

RiAnt · 2016/06/13 op 22:58

Gelukkig hebben jullie mooi weer, hier heeft het vaak en soms ook pittig geregend. Het ziet er naar uit dat dit de komende dagen zo blijft. Buiten zitten zit er niet in. Hopelijk houden jullie mooi weer, geniet er morgen maar weer van. Gr.

Gesloten voor reacties.