54,5km – 3:12 zadeltijd – 250hm

Vanochtend na het ontbijt begon het vreselijk te onweren. Daar wilden we uiteraard niet doorheen fietsen dus onweer en ergste regen maar afgewacht. Om 10:30 konden we dan toch vertrekken bij een miezertje. Dat miezertje werd al snel stromende regen waar we wat kilometers in gefietst hebben. Op sommige plaatsen gutste het water over de straten! Gelukkig werd het na een half uurtje of zo rap droger om dan weer helemaal droog te worden. En natuurlijk ging halverwege de middag de zon weer volop schijnen. De geschiedenis herhaalt zich!

De route was aanvankelijk nog licht glooiend door een aangenaam groen (we weten nu waarom) landbouw- en wijnbouwgebied met wat leuke dorpjes. Al snel daalden we naar de vlakte toe die uiteindelijk de Po-vlakte wordt al weten we niet precies vanaf waar die zo heet. Ongeveer op dit punt hebben we wat gegeten bij een restaurant met de voor ons Nederlanders rare naam ‘Rita’. Na dit restaurant ging de route over een goed fietspad langs een kanaal met snelstromend water verder richting Mantova. Op verschillende plaatsen in dat kanaal was een kunstwerk (in waterbouwkundige termen dan) om een groot verval te overbruggen. Op zo’n plek donderde het water dan met grote kracht naar beneden. Indrukwekkend! Dichter bij Mantova werd de omgeving mooier (langs het kanaal was het wel aardig maar ook wat saai, dus lekker doorfietsen) en het fietspad afwisselender om uit te komen bij het Lago Superiore waar Mantova aan ligt. Langs de rand van Mantova hebben we half om Mantova heen gereden om dan het stadje in te duiken en al snel bij ons hotel, Casa Poli, te arriveren. Van de buitenkant zie je het niet af en ook niet van de prijs die we via booking.com hadden, maar wat een mooi en luxe hotel!

De etappe was vandaag maar kort en we konden ook nog eens lekker doorrijden. Daarom bleef er genoeg tijd over om het historisch centrum van Mantova, dat dit jaar de culturele hoofdstad van Italië is, te bekijken. Overigens bleek dit ook Unesco werelderfgoed te zijn. En wat een fantastische stad! Mooie kerken, straten, pleinen, torens, een kanaal, Palazzo’s, tuinen en nog veel meer. Eigenlijk hadden we dus veel meer tijd nodig! Maar in ieder geval hebben we een paar uurtjes genoten van zo’n mooie stad die ook nog eens heel veel sfeer had. En ’s avonds nog een keer terug om lekker te eten en nog een beetje rond te wandelen.

Wellicht rijden we morgen met één lange etappe naar Modena. En als dat een leuke stad is blijven we daar nog een dag extra. Tijd om beentjes en billen weer even rust te geven en wat wasjes te doen.

Download file: 2016-06-12.GPX