Afgelopen weekend was ons familieweekend in vakantiepark De Leistert in Roggel (even ten noord-westen van Roermond). Geheel toevallig maar erg prettig bleek dit op een dagafstand fietsen van Malden te liggen. En omdat ook het weer nog eens meewerkte was het voor ons een prima gelegenheid om tassen, fietsen en nieuwe fietskleding te testen. Natuurlijk hadden we al meerdere trainingstochten gemaakt, maar nog niet met volle bepakking en de afstanden waren beperkter.

Met de routeplanner van de fietsersbond hadden we een heen- en terugweg gepland. Heen via de optie “Knooppunten” en terug via de optie “Natuurroute”. Die “Natuurroute” was net geen 90km en alsof de route zich moest bewijzen als natuurroute ging die vele kilometers over onverharde paden. Op een aantal verbindingsstukken langs de grote weg na, bleek het een hele mooie en afwisselende route, veelal door en langs natuurgebieden, onder andere in de Peel. Lekkere temperaturen en veel zon en de stevige wind vaak genoeg in de rug maakte het aangenaam fietsweer. De paar stukken vol tegen de wind in en de onverharde stukken maakten het wel tot een pittige tocht. Het rijden met bagage viel op zich mee en had geen al te grote invloed op onze fietssnelheid. Je moet dan wel rekening houden dat de fiets zich iets anders gedraagt. Toen ik dat even niet deed, gleed de fiets weg op een richeltje op een onverhard pad en lag ik dus op de grond! Gelukkig zonder erg. Op het volgende onverharde stuk, bijna een single track, hebben we maar eens wat lucht uit onze heel hard opgepompte banden gelaten en dat hielp wel wat met de handling. Een natuurroute op maandag biedt nog een extra uitdaging en dat is het vinden van horeca die open is. Daarom hadden we bedacht om bij vertrek nog broodjes te kopen maar dat waren we helaas vergeten. Gelukkig konden we rond lunchtijd met beperkt omrijden een leuke herberg vinden in Grientsveen waar we een heerlijke lunch konden genieten op een zonnig terras uit de wind. We hadden ons voorgenomen ’s middags nog lekker te gaan genieten van een ijs of koffie met gebak, maar dat dreigde te mislukken. Totdat we Beers binnen fietsten om te kijken of we daar nog wat konden vinden. Ok, al heel dicht bij Malden, maar we hadden gewoon behoefte aan een korte pauze en wat lekkers. In Beers was een bakkerij annex mini supermarkt waar je koffie bij je gebak kon krijgen op een mini terrasje (1 tafeltje, 2 stoelen). Heerlijk! De mensen in Beers zijn overigens erg vriendelijk en meelevend. Binnen 5 minuten kregen we van drie mensen vragen over waar we naartoe op weg waren.

De heenweg was iets korter, bijna 80km, en een stuk gemakkelijker, want bijna volledig over verharde, grotendeels autoluwe, weg, zonder noemenswaardige wind. De weersvoorspelling was bewolkt en wisselvallig. Wij houden van dit soort bewolkt en wisselvallig want na de eerste anderhalf uur of zo bijna alleen maar zon en geen drup. Na dik 50km hebben we geluncht in het Toon Kortooms park bij Grientsveen (jawel hetzelfde Grientsveen, andere horeca). Na de lunch volgde een heel mooi stuk door de Peel tot aan Helenaveen. Lezers van de boeken van Toon Kortooms kennen die plaatsnamen natuurlijk wel. Voor half vier waren we op onze bestemming waar de ouders van Christel ook net aangekomen waren. We hebben gezamenlijk eten gekookt voor de rest die rond 18:00 arriveerde.

Zaterdag was weer een heerlijke dag. De weersvoorspelling was wederom niet al te bijzonder, maar daar trokken de weergoden zich net als op vrijdag niets van aan. Het ochtendprogramma bestond uit geocachen met de kinderen. Joris had daarvoor een cache uitgezocht die naast geocache ook gelijk een hele mooi wandeling door het Leudal was. Zowel kinderen als volwassenen hebben genoten. Geocachen is eigenlijk een hele mooie manier om kinderen aan het wandelen en natuurbeleven te krijgen. Helaas hebben we de cache niet gevonden! Na de lunch hebben we opgesplitst. De kinderen gingen met een aantal volwassenen zwemmen in het zwemparadijs van de Leistert en ik heb samen met Joris en Nicole nog een fietstocht gemaakt door en rondom het Leudal. Een mooie tocht van 30km. En genoeg tijd om onderweg nog een terrasje te pikken! ’s Avonds heerlijk met zin allen gegeten bij De Beukelaer in Roggel. De eerste keer asperges dit jaar! En die waren ook nog eens perfect bereid. Mmmmm.

Voor zondag stond een bezoek aan het witte stadje Thorn op ons programma. Even wat door Thorn wandelen om dit mooie stadje te bekijken en dan neerstrijken op een terrasje om gebak of ijs te nuttigen. Het leven is goed! En zo ver is Thorn nou ook weer niet van Roggel, dus maar weer op de fiets! Met Christel en Liesbeth heengereden en op sw terugweg nam Joris de plaats van Liesbeth in. Zowel de heen- als terugroute waren weer erg mooi. En weer 48km op de teller. Het totaal voor dit weekend komt daarmee voor mij op bijna 250km en voor Christel op 220km.

Samengevat: een geslaagd familieweekend en een geslaagde test van ons materiaal en onze fietsbenen. Alleen onze zitvlakken moeten nog wat meer wennen aan het zadel ;-). Dus er komt nog meer zadeltijd aan voordat we klaar zijn voor ons vertrek op 17 mei.