Het was gisteren even puzzelen. Allerlei opties voor mtb touren met een startpunt dichtbij waren te lang, te kort of niet uitdagend genoeg. Daarom zelf maar een combinatie gemaakt van twee touren: “Auf Jankas Spuren” en “Im Gärtchen der Walser”. En dat was dus een hele geslaagde combi.

Voor ons doen vertrokken we vandaag redelijk op tijd (10:45). Het eerste deel van de route verliep zo’n beetje boven het dorp waar we verblijven naar Cuolm Sura, het dalstation van één van de liften in de buurt. Dit stuk bood alvast schitterende panorama’s. Met het mooie weer van vanochtend was het genieten tot en met. De vele foto’s getuigen hiervan. De klim ging grotendeels over asfalt en schotterwegen, maar ook nu weer zaten er een paar leuke singletrails tussen. Na veel klimmen en af en toe een beetje dalen kwamen we uit bij Bergrestaurant Wali, een mooi moment voor de lunch.

Na de lunch was het nog een flink stuk heerlijk dalen. Maar daar kwam weer een einde aan op zo’n 1450 meter hoogte waarna we aan de klim naar Vorderalp op 2010 meter hoogte konden beginnen. Het was nog even onduidelijk over hoe de route liep: omhoog via single trail en omlaag over asfalt/schotter, wat wel heel raar zou zijn, of andersom. Uiteindelijk gekozen om te klimmen over asfalt/schotter. Later bleek dat ook de juiste richting te zijn. Een lange maar niet al te steile klim volgde. Helaas was het ondertussen bewolkt geworden, maar voor de temperatuur tijdens de klim was dat eigenlijk wel zo aangenaam. Vanaf het hoogste punt, Vorderalp, volgde een hele mooie en uitdagende, maar overal te rijden, single trail. Over weidepaadjes, door modderige stukken, slalommen langs koeievlaaien, over stenen en wat je alles nog meer zo tegenkomt, ging het steil naar beneden. Heerlijk! Veel stukken heb ik gefilmd. Later maak ik daar nog wel een montage van. Het allerlaatste stukje trail hebben we overgeslagen. Vanaf onderaan hadden we voordat we begonnen te klimmen al kunnen zien dat er een stuk was wat totaal niet begaanbaar was. Heel modderig en volkomen aan gort gelopen door de plaatselijke bewoners (de runderen die in grote getale in de weides hier rondzwerven). Dit is goed op de foto te zien. Het laatste stuk hebben we dan ook op asfalt gedaald. Op de hoofdweg uitgekomen kwamen we nog op een stukje schotterweg waar we echter fout reden. Door deze fout kregen we nog een heel mooi stukje single trail voor onze wielen. Top! We kwamen uit bij de Burgruine Schwarzenstein, een mooie plek voor wat foto’s, inclusief een “wijfie”. Helaas begon het nu ook wat te regenen. Onder een boom hebben we het ergste afgewacht en toen uiteindelijk toch maar verder gereden met de regenjasjes aan. Gelukkig werd het al snel weer droog. Na nog wat klimwerk waren de laatste kilometers terug naar ons hotel weer heel eenvoudig. In het totaal hebben we 38km gereden met 1400 à 1500hm. Uitermate bevredigend

Vanavond weer (het wordt saai) heerlijk gegeten in ons hotel. Dit keer Wildschwein Racks en Wildschein Entrecote van de Kaminofen Grill middenin het restaurant. Heerlijk!