Gisteren sprak de eigenaar van de groentewinkel mij aan met een tip om snel een lekkere tomatensoep te maken. Een recept dat bij dit seizoen past vanwege de lekkere kersttomaatjes die nu in de winkel liggen.

Dat recept hebben we vandaag uitgeprobeerd en uiteraard nog onze eigen twist aangegeven. Het resultaat: een waanzinnig lekkere verfijnde tomatensoep!

Ingrediënten:
– zak (+/- 1kg) kersttomaatjes
– grote ui
– 4 tenen knoflook
– olijfolie
– zout (bij voorkeur uit de zoutmolen)
– peper uit de pepermolen

– bouillonblokje (groente bouillon of eventueel runderbouillon)
– 1/2 liter water
– 1/2 bakje crème fraiche van 125ml
– drie eetlepels verse basilicum, in stukjes gescheurd

Bereiding:
Over voorverwarmen op 180 graden. Tomaatjes wassen en drogen. Ui in grove stukken snijden, knoflook in grove stukken snijden. Tomaten, ui en knoflook in ovenschaal doen. Rijk besprenkelen met lekkere olijfolie. Gebruik eventueel (deels) olijfolie met basilicum. Strooi er wat gemalen zout overheen en eventueel ook nog wat gemalen peper. Zet de schaal, zonder deksel, een half uur in de oven.

 

Na roosteren

Na het roosteren

Doe de inhoud van de ovenschaal over in de soeppan. Voeg 1/2 water toe. Aan de kook brengen. Als het kookt bouillonblokje verkruimelen en toevoegen. Goed doorroeren. Aan de kook brengen en op laag vuur 15 minuten laten pruttelen.

Afmaken:
Dit kan ook een aantal uren of een dag later. Verwarm de soep, doe de crème fraiche erbij en breng nog heel even aan de kook. Goed doorroeren. Pan van het vuur halen en vlak voor het opdienen de in stukjes gescheurde verse basilicum toevoegen.

Klaar!

Klaar!

Eet smakelijk!

Categorieën: Culinair