Vandaag een dag zonder biken. Op het programma stond een excursie naar Mostar in Bosnië-Herzegovina met op de terugweg nog een bezoek aan het middeleeuwse plaatsje Pocitelj.

Vanaf Slano ging het per bus naar Mostar. Een mooie route, deels langs de kust en deels door het binnenland. Inclusief een drietal grensovergangen, het is een ingewikkelde grens tussen Kroatië en Bosnië laten we maar zeggen. Onderweg naar Mostar gaf één van de reisbegeleiders veel uitleg over de bewogen geschiedenis van de Joegoslavische republiek en Bosnië in het algemeen en later Mostar in het bijzonder. Hij deed ook zelf de interessante rondleiding in Mostar. Een hele mooie plaats met een bijzonder mooi oud centrum. In heel Mostar zijn de gevolgen van de Balkanoorlog nog heel zichtbaar en overal speelt het een rol. Symbool van die oorlog was, ook voor ons, de vernietiging van de oude brug van Mostar. Deze is nu helemaal gerestaureerd en Unesco werelderfgoed. Ik vond het bijzonder indrukwekkend om te vernemen over deze oorlog die maar net twintig jaar geleden op Europees grondgebied is uitgevochten. Als er iemand nog overtuigd moet worden van het bestaansrecht van de Europese Unie, dan zou die persoon Mostar eens moeten bezoeken!


Voor en na de gezamenlijke lunch in Mostar hadden we ook nog tijd om zelf deze bijzondere stad verder te verkennen alvorens we weer bij de bus terugverwacht werden voor de terugtocht naar de kust. Op die terugweg deden we ook nog het plaatsje Pocitelj aan, een middeleeuws plaatsje gedomineerd door een fort bovenop de berg en een moskee, middenin het dorp.


Na deze stop ging het verder door heel erg mooi gebied naar de kust. De kapitein was ondertussen verder gevaren naar het aardige dorpje Gradac waar de bus ons dus naartoe bracht. Met deze move heeft de kapitein ons heel wat ongemak bespaard aangezien de zee behoorlijk ruw bleek vandaag. Mooi, want daardoor kunnen we morgen, waarschijnlijk, biken op het, naar zeggen van de gidsen, mooie eiland Korcula. Morgenvroeg rond 7:00 vertrekt de boot daar naartoe.

Vanavond na het eten lang en gezellig gekletst (deels zware thema’s, zoals palliatieve zorg) met een stel Duitsers en de Zwitserse Marianne.

– Posted using BlogPress from my iPad

Categorieën: Vakantie