Wow. Wat een mooie wandeling vandaag! Een echte bergwandeling vanuit de Encumeada pas naar de passage tussen de bergtoppen Pico São Jorge en Pico Casado. Een wandeling van superlatieven.

Eerst over een schitterende weg (eerste foto) naar de pas. Daarna flink klimmen over een goed pad met stenen trappen naar een eerste graat. Over de graat naar een volgende stukje klimmen, langs een rotswand op, weer klimmen naar een graat en dan nogmaals een stukje via trappen naar de passage. Veel 360° uitzichten. Naar dorpen aan de zuidkust en dorpen aan de noordkust, naar de Paul da Serra en naar de hoogste toppen van Madeira. Bergen met groene flanken, veel reliëf en spitse toppen. En onderweg heel veel bloemen op droge en natte stukken. Een paar jaar geleden had hier een bosbrand gewoed wat nu ruimte biedt aan nieuw leven met bijbehorende bloemenpracht, maar de kleine dode bomen blijven. Staketsels die afsteken tegen de blauwe lucht. Met het fantastische weer van vandaag een verrukkelijke dag. Ondanks de bloemenpracht tijdens de wandeling waren we nog nauwelijks vlinders tegengekomen. Tot vandaag. Nog steeds niet veel, maar eindelijk hebben we een paar mooie exemplaren gespot.

Uiteindelijk 4,5 uur of zo gewandeld met 750 hoogtemeters. Na deze vermoeiende tocht was het heerlijk uitrusten op het terras van de Quinta (foto).

En dit is de route zoals we die gelopen hebben: 

Download file: madeira8.gpx

Categorieën: VakantieWandelen