Vandaag stond één van de Madeira wandelklassiekers op het programma: de wandeling van Quiemadas naar de Caldeirão Verde, diep het groene bergland in. De meeste mensen lopen deze route op en neer maar in echte Stapreizen stijl was de gevolgde route daar een variant op.

Op tijd opgestaan om met de auto naar São Jorge te rijden. Daar opgehaald door een taxi die ons naar Quiemadas bracht via een hele mooie smalle weg door een mooi en welriekend bos. Quiemadas zelf is een heerlijke plek en zeer aangenaam als startpunt voor deze wandeling (foto). Vanaf daar hebben we 6,5km langs een levada gewandeld naar de Caldeirão Verde. Het levadapad was goed gezekerd en dat was ook nodig gezien de vaak diepe afgrond aan één kant (foto’s). De routebeschrijving waarschuwde voor hoogtevrees vanwege deze stukken en vanwege het twee maal oversteken van een ravijn via smalle bruggetjes. Beide waren voor mij gelukkig geen probleem en voor Christel uiteraard al helemaal niet. Leuk waren de vier tunneltjes op de route.

De Caldeirão Verde zelf overtrof alle verwachtingen. Een heel mooi en zeer groen keteldal met een honderd meter hoge smalle waterval (foto’s). Zelden hebben wij zo’n mooi plekje gezien. Helaas is het mij niet gegeven de magie van zo’n plek te fotograferen.

Na dit hoogtepunt ging het gedurende twee kilometer terug over het levadapad om vervolgens via mooie en soms hele steile paden af te dalen naar Ilha, waar we nog even op een terrasje wat gedronken hebben. Vervolgens verder naar São Jorge. Weer steil dalen, soms was het meer klauteren (foto), over mooie paden. Als laatste nog een stuk steil omhoog om bij de auto te komen. Moe maar voldaan kwamen we even na 18:00 bij de auto aan na 16-17km, meer dan 800 meter dalen, +/- 300m stijgen en 5,5 uur pure wandeltijd. Bij de auto nog even een paar heerlijke Maracuja’s gegeten die we van ‘onze’ serveerster gekregen hadden bij het ontbijt.

Na het, late, avondeten hebben we nog zeer aangenaam zitten kletsen met eerst een stel Belgen en vervolgens met een Nederlands stel. Die laatste twee waren super sportief en hadden al heel wat interessante reizen gemaakt. Genoeg stof dus om gezellig over door te praten!

En dit is de route zoals we die gelopen hebben (tracklog kwaliteit is niet maximaal vanwege de afwijkingen die ontstaan door slechte GPS ontvangst naast/onder een rotswand en in levada tunnels): 

Download file: madeira5.gpx

Categorieën: VakantieWandelen