Afgelopen vrijdag heb ik mijn nieuwe BlackBerry Storm gekregen. Op het werk zit ik min of meer vast aan BlackBerry. We maken gebruik van Vodafone (waarover geen klachten) en willen dat zo houden. Dus helaas was iPhone geen optie, dus dan maar de grote iPhone concurrent van BlackBerry: de Storm. Mijn eerste ervaringen zijn wisselend: het is een cool apparaat met leuke opties. Multi media capabilities zijn goed. De camera werkt goed maar alhoewel ik gelezen heb dat de camera een stuk beter zou zijn dan die in de iPhone leerde een snelle en (toegegeven) erg oppervlakkige vergelijking met een iPhone van een collega dat de kwaliteit van de foto’s niet noemenswaardig beter is (kleine letters op de foto waren op de iPhone versie zelfs iets beter te lezen).

De user interface werkt wel leuk maar kan zich helemaal niet meten met die van de iPhone. Lang niet zo intuitief! Inzoomen op web pagina’s, foto’s, PDF’s of wat dan ook, gaat via het menu! Misschien is er een handigere optie maar dan heb ik die nog niet gevonden.

Ook de Storm kan rechtop en in landscape gebruikt worden. Ik heb het idee (in vergelijking met mijn iPod Touch) dat het een stuk minder goed werkt. Regelmatig denkt het ding: ik moet kantelen, terwijl ik het daar niet bepaald eens mee ben.

Een uitdaging bleek ook nog te zijn hoe ik mijn adresboek op mijn MacBook Pro gesynchroniseerd kreeg met de Storm. Op de Mac kun je helaas geen gebruik maken van RIM’s eigen software (die schijnt er wel aan te komen). Daarom moet je gebruik maken van een third-party oplossing die wel gratis via RIM’s site verspreid wordt: PocketMac. Het werkt, maar echt intuitief is de applicatie niet en ik had nogal wat moeite om het ding aan de praat te krijgen. Uiteindelijk lukte het na handmatig verwijderen oudere versie, handmatig verwijderen oudere driver (.kext files), opnieuw installeren, hard resetten BlackBerry, enablen massa opslag BlackBerry en nog zo wat dingen.

Tenslotte connectivity: bellen, mailen etc. werkt prima. Browsen op internet doet het ook maar nauwelijks beter dan op oudere BB’s. 3G moet dan wel sneller zijn dan GPRS maar echt opvallen doet dat snelheidsverschil niet.

Kortom: voorlopig mixed feelings. Als ik wat meer ervaring heb schrijf ik nog wel een keer wat.