Na vele jaren andere systemen gebruikt te hebben is het nu tijd om over te stappen op Apple met Mac OS X. Over dit nieuwe systeem hoop ik de komende tijd meer op te kunnen schrijven, maar een overstap op een nieuw systeem doet je contempleren over de systemen uit het verleden.

Opmerking: meer informatie over de systemen in dit stukje en vele andere is te vinden op old-computers.com. Één van de leukste sites op internet voor mensen die al lang met computers werken.

Het begon voor mij allemaal ergens zo rond 1983/1984. Bij een vriend van mij hadden ze thuis een Texas Instruments TI99/4A. Voor die tijd een revolutionaire computer die helaas nooit heel succesvol geweest is in Europa. We hebben heel wat aangeklungeld met die computer. TI 99/4ABeetje spelen, code uit tijdschriften overnemen, zelf programmeren. Natuurlijk in Basic. Iets anders bood de Ti 99/4A niet zonder uitbreidingen. Uiteindelijk hebben we de computer zelfs ingezet voor ons eerste vakantiebaantje waarbij een aantal salarissen herberekend moesten worden. Dat moest met de hand maar dat wilden wij niet dus schreven we een computerprogrammatje en namen we de computer achter op de fiets mee naar het werk!

Maar ik wilde zelf ook een computer. Zonder bijspringen van mijn ouders was dit niet haalbaar en dus hadden mijn ouders ook een stem in de keuze. P2000TIk zou zelf voor een Spectrum gekozen hebben maar het werd dus een, met korting aangeschafte, Philips P2000T. Een oerhollandse computer die elders nooit een succes is geweest maar hier ten lande toch wel enig succes had. Een leuke computer met ingebouwde mini tapedrive. Ook hierop heb ik wat aangeklooid en wat geprogrammeerd: één of ander calculatieprogramma voor mijn vader, een database met informatie over de planeten in ons zonnestelsel en een nooit afgemaakt Monopoly spel. Deze activiteiten kregen mij in ieder geval enthousiast genoeg om informatica te gaan studeren wat ik dan ook in 1987 ben gaan doen.

Atari 1020STFAl snel bleek dat je als informaticastudent niet met een P2000T kan aankomen. Je leert programmeren, maar dus niet in Basic. Je gebruikt vanalles en nog wat maar niets wat ook maar in de verte beschikbaar was op de P2000T, dus op zoek naar een andere computer. De eerste PC’s waren beschikbaar maar dat vond ik allemaal maar niks. Ik had het gevoel er dan nog niet veel op vooruit te gaan. Een Apple leek me wel wat, maar volstrekt onbetaalbaar voor een arme student. Er waren toen nog genoeg alternatieven. Dus keek ik naar een Commodore Amiga en naar een Atari en op die laatste liet ik mijn oog vallen. Enige tijd sparen was wel nodig, maar toen kon ik mijn eerste echte computer kopen, een Atari 1040Stf. Een machine met een wat geavanceerder operating systeem, TOS met een echte grafische schil, GEM. En je kon er echt op programmeren, want er was een C compiler voor beschikbaar! En dat niet alleen: tekstverwerken, spelletjes spelen, grafische zut (helaas had ik geen geld voor kleur) … alles was mogelijk. Ok … om het echt te gebruiken moest je wel het e.e.a. bijkopen, zoals een harde schijf, maar een mooie hobby computer was het wel! Op deze computer heb ik veel van mijn werk voor de studie gedaan, inclusief leuke en interessante programmeerwerkzaamheden. Te veel om op te noemen.

Maar dan komt de tijd dat de Atari wel erg veel achter loopt. Vooral op software gebied gebeurde eigenlijk alles op de PC. Windows 3.1 kwam uit en eindelijk was de PC ook goed genoeg (!); internet kwam op en alle bijbehorende programma’s verschenen als eerste of alleen maar op de PC onder Windows. Dus ben ook ik overstag gegaan en heb een bescheiden PC gekocht. Ondertussen ben ik al enige PC’s verder (ik denk dat ik op mijn vierde, maar het kan ook derde, PC zit) en heb de meeste operating systemen voor thuisgebruik gehad, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98SE, zelfs het mislukte Windows ME en de laatste jaren Windows XP. Overigens steeds naar volle tevredenheid. Maar het begon te kriebelen toen Apple met de mooie iBook op de proppen kwam en toen de hele lijn ge-upgrade werd naar Intel processoren was ik niet meer te houden. Ik heb nog even gewacht op de Core 2 Duo modellen en ben nu dus in blijde afwachting van een MacBook Pro.