De oude site maakt gebruik van HTML 4.0 en CSS2 (Cascading style sheets).

CSS wordt zo veel mogelijk gebruikt om de layout naar wens te krijgen en om de layout te standaardiseren. CSS is erg nuttig omdat het de ontwikkelaar grotere controle geeft over de layout. Wijzigingen aan de layout zijn eenvoudig door te voeren door de CSS style definities aan te passen. Om deze reden zijn de stijldefinities ook in externe CSS bestanden opgenomen en niet in de HTML pagina’s zelf.

Tools

Het meeste web ontwikkelwerk is in Windows XP gedaan. Ik heb daarbij gebruik van de volgende tools:

HTML-Kit

Editor voor het comfortabel bewerken van HTML bestanden. HTML-Kit bevat ook nog allerlei interessant goodies en heeft een prima plugin structuur. Er zijn veel plugins beschikbaar.

JAlbum

Programma voor het maken van de foto-pagina’s. Dit is een zeer flexibel programma voor foto-album generatie en is met voorsprong het beste dat ik op dit gebied gevonden heb. JAlbum maakt gebruik van templates met zeer krachtige mogelijkheden. Er zijn veel standaardtemplates voorhanden en daarnaast zijn er nog een flinke verzameling templates op de JAlbum website te vinden. Ze zijn overigens ook goed zelf aan te passen.

IrfanView

Took voor (eenvoudige) foto manipulaties en het batchgewijs schalen van foto’s.

FileZilla

Deze ftp-client gebruik ik voor het uploaden van bestanden naar mijn provider.

Firefox

Dit is de browser die ik doorgaans gebruik om mijn website te testen. Daarnaast test ik de pagina’s ook in Internet Explorer. Ik maak ook gebruik van de Web Developer uitbreiding op Firefox. Deze breidt Firefox uit met een hele verzameling handige tools voor web ontwikkelaars.

Handige links

De volgende links zijn zeer waardevol gebleken bij het ontwikkelen van websites:

Handleiding HTML

Een goede nederlandstalige online handleiding over HTML. De site behandelt ook CSS.

HTML Code Tutorial

Een goede engelstalige online handleiding over HTML.

QuircksMode

Engelstalige site met handige CSS en Javascript tips en tricks.

Dynamic Drive

Engelstalige site met grote verzameling handige DHTML scripts en componenten om je website te verrijken. Op deze site heb ik de code voor het menu op mijn site gevonden

Categorieën: Web development